Σε διάβημα προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προς το Βερολίνο, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη αποδοκιμασία των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάβημα θεωρήθηκε επιβεβλημένο, καθώς εκτιμήθηκε ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδόθηκαν στον Bόλφγκανγκ Σόιμπλε για τον Γ. Βαρουφάκη - ότι είναι «ανόητα αφελής» - συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά και η Αθήνα όφειλε να αντιδράσει.

Ωστόσο πολλοί επισημαίνουν ότι οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Σόιμπλε αποτελούν προϊόν λανθασμένης μετάφρασης - το πιθανότερο είναι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών να αναφέρθηκε στον έλληνα ομόλογό του ως «ξαφνικά αφελή» και σε εντελώς άλλο πλαίσιο από αυτό που πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να περιγράψουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νew York Times, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στα γερμανικά είπε επί λέξη στους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει «πως ο έλληνας υπουργός έγινε "ξαφνικά αφελής" στην επικοινωνία του». Οι NYT υποστηρίζουν πως ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέφρασαν λανθασμένα ότι ο Σόιμπλε αποκάλεσε τον Γ. Βαρουφάκη «ανόητα αφελή».

Η Deutsche Welle μάλιστα υποστηρίζει ότι το όλο διάβημα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στηρίχθηκε «προφανώς» σε λανθασμένη μετάφραση. 

Προφανώς υπάρχει πλήρης παρανόηση των όσων είπε ο Β. Σόιμπλε στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου μετά το Eco/Fin της Τρίτης, σημειώνει η DW και εξηγεί: Χαριτολογώντας ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και επισημαίνοντας ότι δεν είθισται να βγαίνουν προς τα έξω οι συνομιλίες μεταξύ υπουργών, μετέφερε έναν διάλογο που είχε με τον κ. Βαρουφάκη, εν είδει ανεκδότου, όπως ο ίδιος είπε. Στον διάλογο αυτό με τον έλληνα ομόλογό του και σε σχόλιο του κ. Βαρουφάκη ότι είναι απαίσιος ο τρόπος που τα ΜΜΕ μεταχειρίζονται το θέμα της Ελλάδας, ο κ. Σόιμπλε του απάντησε ότι στη Γερμανία είχαν την εντύπωση ότι ειδικώς σε θέματα επικοινωνίας (ο Γ. Βαρουφάκης) είναι ακόμη καλύτερος και από το αντικείμενό του. Και πως το ότι ξαφνικά ο ίδιος είναι αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Αλλά πάντα μαθαίνει κανείς, συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε.

Επί της ουσίας, ο Β. Σόιμπλε είπε στον κ. Βαρουφάκη πως δε θα μπορούσε να τον θεωρεί αφελή σε θέματα επικοινωνίας, όταν από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός εμφανίζεται να τα χειρίζεται τόσο καλά. 

Σε δηλώσεις του στο Reuters το μεσημέρι της Πέμπτης ο Σόιμπλε είπε ότι είναι «ανοησίες να λέγεται ότι προσέβαλα τον Βαρουφάκη».
 
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια νέα κλιμάκωση του πολέμου λέξεων, δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου στη σκιά των διαπραγματεύσεων των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των διακηρύξεων της ελληνικής κυβέρνησης για διεκδίκηση των περίφημων γερμανικών αποζημιώσεων.

Υπ. Εξωτερικών: «Το διάβημα αφορά την ουσία των λεχθέντων»

Αλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να υποστηρίξει το βράδυ της Πέμπτης πως το διάβημα δεν αφορούσε συγκεκριμένο χαρακτηρισμό αλλά «στην ουσία των λεχθέντων» από τον κ. Σόιμπλε. 

O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου, σχετικά με το διάβημα που έγινε προς την γερμανική Κυβέρνηση από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Βερολίνο, με αφορμή τις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μετά το πέρας του πρόσφατου Ecofin στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι:

«Πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική Κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών.

 Αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την Κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Κληθείς από την πλευρά του να σχολιάσει τις βολές Σόιμπλε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε αναφορά στους κανόνες αστικής ευγένειας και επισήμανε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δεν έχει θίξει κάποιον.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για το ζήτημα, αρνήθηκε να σχολιάσει όσα (φέρεται να) είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι πολιτική του απόφαση αλλά και στάση πολιτισμού να μη συμμετάσχει «σε έναν ανταγωνισμό που οδηγεί όλους στο να είναι τυφλοί».

«Δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων» επισήμανε.

Σημείωσε επίσης πως όποτε έχει αναφερθεί στον Β. Σόιμπλε έχει αναφερθεί με «τεράστιο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που είναι τέσσερις δεκαετίες στα πράγματα» και πως όποτε τον βλέπει, μιλούν «ιδιαιτέρως πολιτισμένα και με έναν ενδιαφέρον και εποικοδομητικό τρόπο».

Αποκάλυψε ωστόσο έναν διάλογο που είχε με τον γερμανό υπουργό σε μία από τις συναντήσεις τους: «Σε μια συνάντηση που είχα με τον κ. Σόιμπλε μού είπε ότι έχω χάσει την εμπιστοσύνη της γερμανικής κυβέρνησης και τού είπα "δεν την είχα ποτέ, είμαι μέλος μιας κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το θεωρώ δεδομένο ότι δεν έχω την εμπιστοσύνη σας αλλά έχω την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θέλω να αποκτήσω εγώ την εμπιστοσύνη τη δική σας και εσείς τη δική μου. Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να αποφασίσουμε κάποιους κοινούς στόχους και να τους πετύχουμε"».