Στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των χωρών της ζώνης του ευρώ μετέθεσε το βάρος των αποφάσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γιενς Βάιτμαν.

Σύμφωνα με το Reuters σε μια δήλωση που συνοδεύει την έκθεση για τα αποτελέσματα της Bundesbank το 2014 ο Βάιτμαν ανέφερε πως οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν αν είναι πρόθυμοι να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεσή τους στην Ελλάδα και να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους. «Αυτό είναι σήμερα λιγότερο από ποτέ έργο του ευρωσύστηματος», ανέφερε σχετικά.

Ο Βάιτμαν προειδοποίησε πως οι αισιόδοξες προοπτικές της γερμανικής οικονομίας δεν σημαίνουν πως πρέπει να εθελοτυφλεί στους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη, στους οποίους συμπεριέλαβε και τις γεωπολιτικές εντάσεις. «Ο εφησυχασμός σε θέματα οικονομικής πολιτικής δεν έχει θέση στη Γερμανία», είπε, συμπληρώνοντας πως οι δυσοίωνες δημογραφικές προοπτικές θα επιβαρύνουν μεσοπρόθεσμα τη γερμανική οικονομία.

Ο Βάιτμαν ανακοίνωσε πως τα κέρδη της Bundesbank υποχώρησαν το 2014 στα 2,95 δισ. ευρώ, από 4,59 δισ. ευρώ το 2013, λόγω των χαμηλότερων εσόδων από τόκους. Τα 2,95 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.