Την αντίδραση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη φαίνεται πως έχουν προκαλέσει δηλώσεις του κύπριου υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα. Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης φαίνεται να «καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση».

Μιλώντας σε κύπριους δημοσιογράφους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωση του κύπριου υπουργού Οικονομικών ότι κατά τη διαπραγμάτευση του Eurogroup δεν ήταν βέβαιος ποιο ήταν το αίτημα των ελληνικών Αρχών.

Την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο κ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει σε κύπριους δημοσιογράφους: «Στα αρνητικά – όχι για εμάς αλλά για τον ίδιο – σημειώνω την αδυναμία κατανόησης από τον Υπουργό Οικονομικών του τι διεκδικεί η Ελλάδα. Φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος κύριος καταλαβαίνει ευκολότερα τον κ. Σόιμπλε παρά την ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ θέτει θέμα για τη στάση του Χάρη Γεωργιάδη, έναντι της Ελλάδος, τον οποίο επικρίνει ότι «συνεχίζει να λειτουργεί ως εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά ως υπουργός Οικονομικών της Κύπρου».

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι ο Χάρης Γεωργιάδης «αδυνατεί να κατανοήσει προφανώς ότι τα συμφέροντα της Ελλάδας τα γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση της Ελλάδας και όχι το Βερολίνο».

Η ΕΔΕΚ κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τοποθετηθεί, όπως υποστηρίζει, «στα συστηματικά και σκόπιμα ολισθήματα του υπουργού Οικονομικών έναντι της Ελλάδας και να του υποδείξει ότι αλληλεγγύη αλά καρτ δεν μπορεί να υπάρξει».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους. Απαντώντας σε ερώτηση για το σχόλιο του κ. Παπαδημούλη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρ Παπαδόπουλος ανέφερε: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης εκφράστηκε ξεκάθαρα από τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εξέφρασε τόσο δημοσίως όσο και κατ΄ ιδίαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη στάση που τήρησε η Κύπρος στο θέμα της Ελλάδος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Εurogroup, στο οποίο, εξάλλου, οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες».

Το πρακτορείο Reuters σχολιάζει ότι ο Χ.Γεωργιάδης προσπαθεί να τηρήσει αποστάσεις από την Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «(Το να μοιράζεται κανείς) μια γλώσσα είναι ένα πράγμα, αλλά το να είναι η ίδια οικονομία είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί αλλά αυτό είναι όλο. Ακολουθούμε τη δική μας πορεία».