Περισσότερες από 60.000 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν εφέτος στον κλάδο του τουρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, μετά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέαδη οι θέσεις αυτές θα προστεθούν στις 100.000 που έχουν δημιουργηθεί ήδη, με δεδομένο ότι εφέτος ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα αναμένεται να είναι μεγαλύτερος κατά περίπου 1.000.000 και να φθάσει τα 25.000.000.

Η σημερινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού στην Ελλάδα και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος υπέβαλε στον υπουργό «σειρά προτάσεων, και στα περισσότερα θέματα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων ενώ σε άλλα απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση».

Ο κ. Ανδρεάδης εμφανίστηκε θετικός στο θέμα της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα, και πρόσθεσε, ότι αυτή θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των καινούργιων εργαζομένων, κυρίως των νέων, αλλά και των μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων. Συγκεκριμένα ο ΣΕΤΕ προτείνει στην περίπτωση της επαναφοράς του κατώτερου μισθού και για τους νέους κάτω των 25 ετών που σήμερα λαμβάνουν βασικό μισθό 510 ευρώ θα πρέπει οι ασφαλιστικές εισφορές να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα ώστε να μην προκληθεί σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας, η οποία να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τις προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα κατάρτισης στα θέματα του τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, είπε ότι το πρόγραμμα κατάρτισης και ένταξης στον τουριστικό κλάδο 8.000 νέων ανέργων που υλοποιήθηκε πέρυσι είχε επιτυχία και τουλάχιστον το 35% όσων συμμετείχαν έχουν απορροφηθεί σε μόνιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Ο κ. Ανδρεάδης πρόσθεσε ότι έχει υποβάλει στο υπουργείο Εργασίας, νέο πρόγραμμα για εφέτος ακόμη 8.000 νέων ανέργων και αναμένεται η έγκρισή του από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ επανέλαβαν την πρότασή τους για καταβολή των αμοιβών των εργαζομένων μέσω των τραπεζών, ώστε να περιοριστεί με τον τρόπο αυτόν η έκταση της αδήλωτης εργασίας, ενώ ζήτησαν οι μισθολογικές παρεμβάσεις να είναι στοχευμένες ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις οι οποίες θα λειτουργήσουν αρνητικά στην αγορά εργασίας. Ζήτησαν επίσης ρυθμίσεις στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως για παράδειγμα να μη δίνουν οι επιχειρήσεις ρεπό σε μήνες τουριστικής αιχμής, που υπάρχει ένταση εργασίας, και να αποδίδονται σωρευτικά σε διαφορετικό χρόνο.