Την ώρα που οι ρωσικές Αρχές στρέφονται προς την «ισλαμική τρομοκρατία» έπειτα από τη σύλληψη πέντε ανδρών από τον Βόρειο Καύκασο για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Μπόρις Νεμτσόφ, η νομπελίστρια συγγραφέας Χέρτα Μίλερ στρέφει τα πυρά της εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Για τον Πούτιν ο σεβασμός είναι συνώνυμο του τρόμου όπως ακριβώς στο παρελθόν η Ανατολική Ευρώπη έτρεμε μπροστά στη Ρωσία. Λυπάμαι τους Ρώσους, οι οποίοι πριν από έναν χρόνο πίστεψαν ότι κατευθύνονταν προς την ελευθερία αλλά θα υποστούν μια νέα απογοήτευση, θα καταλήξουν να ζήσουν τους εφιάλτες του παρελθόντος, θα επιστρέψουν σε καιρούς στους οποίους οι άνθρωποι φοβούνται να πουν αυτό που σκέφτονται».

Αυτά δήλωσε η γερμανίδα συγγραφέας στην ιταλική «Repubblica». Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και της σοβιετικής επικυριαρχίας _ σε μια χώρα όπου «ήμασταν αναγκασμένοι να περπατάμε, να τρώμε, να κοιμόμαστε και ν’ αγαπάμε κάποιον από φόβο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Αγρίμι της καρδιάς», το τελευταίο της βιβλίο που μεταφράστηκε στα ελληνικά –η Μίλερ υποστηρίζει πως η σημερινή Ρωσία έχει μετατραπεί εκ νέου σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο φόβος καθώς ο Πούτιν γύρισε πίσω στη σκοτεινή εποχή της Κα Γκε Μπε. Πρόσφατη απόδειξη η δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ.

«Το γεγονός ότι ο Πούτιν σκοπεύει να ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση αναθέτοντας σε έναν από τους έμπιστούς του την επίβλεψη των ερευνών επιβεβαιώνει ότι στη Μόσχα δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Η εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Παρ’ όλο που ο Πούτιν δεν ήταν ο αυτουργός, η δολοφονία του Νεμτσόφ είναι αποτέλεσμα της παρανοϊκής εθνικιστικής προπαγάνδας του, η οποία είναι ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ερωτώμενη αν η προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο χρόνο θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση, η Μίλερ εμφανίζεται αρνητική. «Δεν πιστεύω πως οι κάλπες μπορούν να ανατρέψουν τον Πούτιν. Θεωρώ πως δεν του χρειάζεται ούτε καν η εκλογική νοθεία γιατί κάποιοι τον ψηφίζουν από συνήθεια και κάποιοι άλλοι γιατί έχουν μείνει άφωνοι από έναν νέο φόβο. Πρόκειται για την επιστροφή του (υπαρκτού) σοσιαλισμού. Ο φόβος υπήρξε η μοναδική στρατηγική που πέτυχε τον στόχο της στην εποχή του (υπαρκτού) σοσιαλισμού. Στη διάρκεια της περεστρόικας θα έπρεπε να είχε διαλυθεί η Κα Γκε Μπε και να είχε ανακηρυχθεί εγκληματική οργάνωση. Ετσι δεν θα είχαμε στην κορυφή έναν άνθρωπο της Κα Γκε Μπε, έναν Πούτιν. Αντιθέτως, σήμερα οι μυστικές υπηρεσίες κυβερνούν ολόκληρη τη χώρα», υπογραμμίζει η Χέρτα Μίλερ.

Η καταστροφή της Ουκρανίας

«Στόχος του Πούτιν είναι η καταστροφή της Ουκρανίας. Μέσω της καθημερινής καταπίεσης, της διακοπής παροχής φυσικού αερίου, της καταστροφής των υποδομών, του θανάτου χιλιάδων Ουκρανών. Πρόκειται για μια τιμωρία επειδή η Ουκρανία τόλμησε να κοιτάξει προς τη Δύση. Ο Πούτιν τιμωρεί την Ουκρανία για όλα όσα συνέβησαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά το 1989».