Με τους πέντε κουβανούς πράκτορες που εξέτιαν ποινές σε φυλακές των Ηνωμένων Πολιτειών συναντήθηκε ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Τη Δευτέρα η εφημερίδα Granma δημοσίευσε επιστολή του Φιντέλ Κάστρο για την πεντάωρη συνάντηση που είχε με τους απελευθερωθέντες. Στην επιστολή ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας, ο οποίος έχει αποσυρθεί από την εξουσία εδώ και επτά χρόνια παραχωρώντας τη θέση του στον αδελφό του Ραούλ, τόνισε ότι αυτοί οι άνδρες δεν έβλαψαν ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξήρε παράλληλα την προσφορά τους στην κουβανική επανάσταση.

Οι πέντε Κουβανοί, οι οποίοι είναι πλέον διάσημοι στην Αβάνα ως οι «Πέντε της Κούβας», είχαν συλληφθεί το 1998 με την κατηγορία της κατασκοπείας. Αφέθηκαν ελεύθεροι τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο τηςδιμερούς συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων.

Παρών στη συνάντηση με τους «Πέντε της Κούβας» ήταν και ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, ανιψιός του Φιντέλ Κάστρο, που πρόσφατα είχε βρεθεί και στην Αθήνα.

Η επιστολή που δημοσίευσε η Granma, συνοδευόταν, όπως σημειώνει το Reuters, με μια σειρά φωτογραφιών που ανήρτησε το Cubadebate από τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Αβάνα ο 88χρονος πια Κάστρο με τους πέντε «ήρωες». Oι εικόνες έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις όλο και πιο επιθετικές φήμες περί θανάτου του Φιντέλ.