Εκατοντάδες αγόρια απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου στο Νότιο Σουδάν και εξαναγκάστηκαν να «υπηρετήσουν» ως στρατιώτες, αναφέρει η Unicef κατηγορώντας παραστρατιωτική οργάνωση προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα η Unicef είχε κάνει λόγο για την απαγωγή 89 ανηλίκων στην πόλη Ουαού Σιλούκ, στην πολιτεία του Άνω Νείλου (βορειοανατολικά), ωστόσο σήμερα η οργάνωση πιστεύει πως τα παιδιά που έχουν απαχθεί «είναι το πιθανότερο εκατοντάδες».

Η επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας απήχθησαν τα παιδιά -όπως επίσης και ενήλικες άνδρες- σημειώθηκε την 15η και 16η Φεβρουαρίου.

Στο Νότιο Σουδάν μαίνεται εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δυνάμεων του προέδρου Σάλβα Κίιρ και των ανταρτών υπό τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Μασάρ.

Από την έναρξη του εμφυλίου το Δεκέμβριο του 2013, η Unicef εκτιμά ότι περίπου 12.000 παιδιά, κυρίως αγόρια, έχουν στρατολογηθεί τόσο από τις ένοπλες δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν όσο και από τις δυνάμεις των ανταρτών.

Στην τελευταία ανακοίνωσή της η Unicef κατηγορεί για τις απαγωγές των αγοριών την παραστρατιωτική οργάνωση Σιλούκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας του Νοτίου Σουδάν, Ατένι Ουέκ Ατένι, υποστηρίζει ωστόσο ότι οι δράστες της απαγωγής των παιδιών είναι μαχητές «της Μπόκο Χαράμ του Νοτίου Σουδάν».

Έπειτα από δύο εβδομάδες ερευνών, η Unicef πιστεύει ότι η παραστρατιωτική οργάνωση με αρχηγό τον Τζόνσον Ολονί, που ελέγχει την περιοχή και έχει ήδη κατηγορηθεί κατά το παρελθόν από την Human Rights Watch)ότι στρατολογεί παιδιά για να πάρουν μέρος σε μάχες, είναι υπεύθυνη για τις απαγωγές.

«Αυτή η παραστρατιωτική οργάνωση βρίσκεται πίσω από τις δυνάμεις SPLA [Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Σουδάν, οι ένοπλες δυνάμεις] της κυβέρνησης» αναφέρει η Unicef -προσθέτοντας ότι ο στρατός του Νότιου Σουδάν ισχυρίζεται ότι δεν ελέγχει την ένοπλη οργάνωση.

Σύμφωνα με την Unicef, πολλοί ανήλικοι έχουν εντοπιστεί σε στρατόπεδο εκπαίδευσης κοντά στο Ουαού Σιλούκ, ενώ σε κάποιους άλλους, ηλικίας μόλις 12 ετών, τους έχουν ήδη δώσει όπλα στην επαρχία Μελούτ (πολιτεία του Άνω Νείλου). Η οργάνωση εκφράζει φόβους ότι θα τους στείλουν να πολεμήσουν σε περιοχή λίγο πιο βόρεια, στο Κάκα.