Τους λογαριασμούς υψίστης μυστικότητας που εμφανίζονται με αριθμούς και κωδικούς αντί για ονόματα καταθετών αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Στο πρότζεκτ συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «60 Minutes» και πολλά ακόμα.Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς που φιλοξενούσαν πάνω από 100 δισ. δολάρια ΗΠΑ, τα οποία συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη. «ΤΑ ΝΕΑ» απέκτησαν πρόσβαση στην «παγκόσμια λίστα» και επί έξι μήνες ερευνούσαν τα στοιχεία που προσφέρουν μια σπάνια ματιά στο εσωτερικό του σούπερ απόρρητου ελβετικού τραπεζικού συστήματος

Υπάρχουν οι ονομαστικοί λογαριασμοί των πελατών μιας ελβετικής τράπεζας, οι οποίοι συνδέονται με το πρόσωπο του καταθέτη και αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Υπάρχουν οι μυστικοί λογαριασμοί, αυτοί όπου ο πραγματικός καταθέτης κρύβεται πίσω από μία offshore εταιρεία, η οποία δεν φαίνεται ότι του ανήκει καθώς έχει βάλει κάποιον αχυράνθρωπο ως διευθυντή, και η οποία οφσόρ είναι η κάτοχος του τραπεζικού λογαριασμού. Και υπάρχουν και οι σούπερ απόρρητοι τραπεζικοί λογαριασμοί: σε αυτούς το όνομα του καταθέτη έχει αντικατασταθεί από έναν αριθμό ή συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων. Πολλές φορές οι υπάλληλοι της τράπεζας που χειρίζονται αυτόν τον αριθμημένο λογαριασμό δεν γνωρίζουν καν ποιο είναι το συνδεόμενο πρόσωπο, καθώς οι συνδέσεις των ονομάτων με τους αριθμούς βρίσκονται καλά κρυμμένες και κρυπτογραφημένες σε άλλον υπολογιστή, στον οποίο ελάχιστοι έχουν πρόσβαση. Ο Ερβέ Φαλσιανί, ο πρώην υπάλληλος της HSBC που απέσπασε τα στοιχεία από το παράρτημα της Γενεύης, κατάφερε να πάρει και αυτά που αφορούσαν τους αριθμημένους λογαριασμούς –το άβατο της τραπεζικής μυστικότητας, όπως έχουν χαρακτηριστεί από ειδικούς των γαλλικών Αρχών, που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα και κατάφεραν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ και να βρουν ποια ήταν τελικά τα πραγματικά ονόματα πίσω από τους αριθμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Από τους 771 αριθμημένους λογαριασμούς ελληνικού ενδιαφέροντος, που εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ», οι 430 εμφανίζονταν κάποια στιγμή να έχουν καταθέσεις. Οταν ο Φαλσιανί απέσπασε τα στοιχεία από το δίκτυο της HSBC και τα έκρυψε σε κάποιους απομακρυσμένους υπολογιστές –διαδικασία που φέρεται να ξεκίνησε εντός του 2007 –ενεργοί ήταν οι 238. Οι υπόλοιποι είχαν κλείσει κατά κύριο λόγο είτε επειδή πολύ απλά είχαν αποσυρθεί οι καταθέσεις είτε επειδή είχαν μεταφερθεί τα ποσά σε άλλους λογαριασμούς που συνδέονταν με οφσόρ έτσι ώστε να αποφευχθεί ο φόρος του 15% επί των τόκων των καταθέσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο του 2005 βάσει της σχετικής φορολογικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Ελβετίας.

Η περίοδος κατά την οποία λειτουργούσαν αυτοί οι αριθμημένοι λογαριασμοί εντοπίζεται ανάμεσα στα έτη 1998 και 2007. Σε κάποιους από αυτούς οι κωδικοί αποτελούνταν μόνο από αριθμούς ενώ οι περισσότεροι από συνδυασμό αριθμών και γραμμάτων ή και λέξεων. Για παράδειγμα, υπήρχε ο ελληνικού ενδιαφέροντος λογαριασμός του πελάτη «0164912» με καταθέσεις 2,2 εκατ. δολαρίων, της «3527 ΒΒ» με 830.000 δολάρια και του «Gekikem 03» με 1,2 εκατ. δολ. Εύλογα γεννάται το ερώτημα: αφού το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο προστατεύει ακόμα και τους ονομαστικούς λογαριασμούς από τα αιτήματα πληροφοριών των φορολογικών Αρχών άλλων χωρών, γιατί κάποιος να θέλει να χρησιμοποιεί αριθμημένο ή αλφαριθμητικό λογαριασμό, εκτός από λόγους «απόλυτης» μυστικότητας;

«Η ανάλυση των αρχείων επιτρέπει τον εντοπισμό πολιτών που χρησιμοποιούσαν τους ανώνυμους λογαριασμούς με αριθμούς αντί ονομάτων. (…) Βλέπουμε ότι οι αριθμοί αυτοί χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση ανώνυμων λογαριασμών» έγραφαν τον Μάιο του 2009 σε εμπιστευτικό υπόμνημα οι ειδικοί των γαλλικών Αρχών που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα που έκλεψε ο Φαλσιανί από την HSBC Γενεύης.

Ο «Kynthos 42». Ανάμεσα στους αριθμητικούς λογαριασμούς που εμφανίζονταν να συνδέονται με γνωστούς Ελληνες που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα περιλαμβάνεται ο «Kynthos 42» (στις 20 Ιουλίου 2005 άλλαξε το όνομα από «Kynthos 4»), ο οποίος συνδεόταν με 1,2 εκατ. δολάρια και εμφανιζόταν ενεργός όταν έκλεψε τα δεδομένα ο Φαλσιανί. Σε λίστα που κατάρτισαν οι γαλλικές Αρχές με τα ελληνικά δεδομένα, δίπλα από τα πεδία όπου αναγραφόταν το ποσό των καταθέσεων στον «Kynthos 42» υπήρχε η ένδειξη «K». Σύμφωνα με το υπόμνημα των γαλλικών αρχών, το «Κ» σε όσους λογαριασμούς εμφανιζόταν ήταν η συντομογραφία για τη φράση «Kept Mail», δηλαδή η αλληλογραφία μεταξύ της τράπεζας και του πραγματικού δικαιούχου του λογαριασμού –είτε αυτός ήταν ονομαστικός είτε ανήκε σε οφσόρ είτε ήταν αριθμημένος –να μην αποστέλλεται στη δηλωμένη διεύθυνση, αλλά να παραμένει στην τράπεζα και να φυλάσσεται.

Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ. Με αυτόν τον τρόπο ενισχυόταν το απόρρητο καθώς οι κινήσεις του λογαριασμού και άλλα έγγραφα παραδίδονταν στον πελάτη όταν αυτός εμφανιζόταν στην τράπεζα και δεν «κινδύνευαν» να παραπέσουν ή να παραδοθούν σε λάθος χέρια κατά την αποστολή τους μέσω ταχυδρομείου. Αλλος αριθμητικός λογαριασμός που συνδέεται με πρόσωπο δημόσιου ενδιαφέροντος είναι ο «Agelos24», o οποίος άνοιξε το 2001 και έκλεισε τον Αύγουστο του 2005.

Κάποιες φορές, ακόμα και ο αριθμημένος λογαριασμός από μόνος του δεν θεωρείται αρκετός. Για παράδειγμα, γνωστός επιχειρηματίας σχετιζόταν με το εξής «σχήμα»: σε πρώτο επίπεδο ο ίδιος συνδεόταν με μια offshore με έδρα στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, η οποία με τη σειρά της είχε αριθμημένο λογαριασμό στην HSBC Γενεύης. Την περίοδο 2006-2007 ο λογαριασμός αυτός δεν είχε χρήματα.

Αν μη τι άλλο, εντύπωση προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις η επιλογή των λέξεων και των αριθμών σε αυτού του είδους τους λογαριασμούς: έτσι, στην περίπτωση μιας «νοικοκυράς», όπως ήταν δηλωμένη στα έγγραφα της HSBC, η οποία σχετιζόταν με καταθέσεις 1,33 εκατ. δολαρίων το όνομα που εμφανιζόταν ήταν «Idiot 22», δηλαδή «Ηλίθιος 22». Η κάτοχος του λογαριασμού είχε δώσει εντολή στην τράπεζα να μην αποστέλλει στη διεύθυνσή της τη σχετική αλληλογραφία, αλλά να κρατείται εκεί.

Σε άλλη περίπτωση επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο στο εμπόριο, ο λογαριασμός που είχε καταθέσεις περίπου 180.000 δολάρια είχε τον κωδικό «Matso 89» (ήταν σκέτο «Matso» τον Ιούλιο του 2005) –και εδώ υπήρχε εντολή μη αποστολής της αλληλογραφίας. Ακόμα, «Ifestos 77» ονομαζόταν ο λογαριασμός πιανίστα με περίπου 700.000 δολάρια που είχε επίσης εντολή κράτησης της αλληλογραφίας, «Possible 88» –δηλαδή «Πιθανός 88» –ο λογαριασμός κοινωνιολόγου με 1,3 εκατ. δολάρια, «Puzzle 23» ενός γιατρού με μόλις 660 δολάρια.