«Η λιτότητα δεν βοήθησε να αφήσουμε την κρίση πίσω. Δεν βοήθησε να επιλύσουμε τα τρία βασικά προβλήματα, που έχουν οι Ισπανοί: ανεργία, χρέη και ανισότητα. Και τα τρία κλιμακώθηκαν. Δεν είναι μόνον πόσοι έχουν επηρεαστεί. Είναι αναποτελεσματικά. Κύριε Ραχόι, η κυβέρνησή σας αποδείχθηκε άχρηστη και το λέω αυτό με κάθε σεβασμό».

Με αυτά τα λόγια ο ηγέτης του κινήματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας απάντησε το βράδυ της Τετάρτης στον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι που λίγη ώρα νωρίτερα, από το κοινοβούλιο, είχε υπεραμυνθεί των πολιτικών του, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η Ισπανία ξεπερνά την κρίση».

H ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης στη Βουλή για την κατάσταση της χώρας – μιας συζήτησης που είχε προφανή απόντα τον νέο πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής της Ισπανίας.

Ο εξωκοινοβουλευτικός Πάμπλο Ιγκλέσιας απηύθυνε το δικό του «εναλλακτικό» διάγγελμα προς τον ισπανικό λαό σε μια συγκέντρωση που έγινε δύο οικοδομικά τετράγωνα από το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.

Στη Βουλή ο Ραχόι είχε να απαντήσει μόνο στις επιθέσεις του νέου ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες που τον κατηγόρησε από την πλευρά του για «ψεύδη» και τον συνέδεσε με σκάνδαλα και φαινόμενα διαφθοράς.

Ωστόσο ο Ιγκλέσιας, ηγέτης του Podemos, που κάποιες δημοσκοπήσεις το φέρνουν ακόμα και πρώτο, ήταν πολύ πιο επιθετικός και μάλιστα προκάλεσε τον Μαριάνο Ραχόι σε μια τηλεμαχία. Ο Ιγκλέσιας υποστήριξε ότι το Podemos είναι η «πραγματική αντιπολίτευση» στην Ισπανία και τόνισε πως η πολιτική του Ραχόι υπήρξε για τη χώρα «καταστροφική».

Αντιμέτωπη με χρόνια πολιτικών αυστηρής λιτότητας η Ισπανία βρίσκεται σε εκλογική χρονιά. Οι γενικές εκλογές προβλέπεται να γίνουν είτε τον Οκτώβριο είτε – το αργότερο – τον Νοέμβριο, ενώ ήδη στις 22 Μαρτίου θα στηθούν κάλπες για το τοπικό κοινοβούλιο στην Ανδαλουσία.