Ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο που υποστηρίζει ότι είχε φτάσει στο γραφείο του Κρεμλίνου με «σενάριο δράσης» για την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από έναν χρόνο.

Η τακτική που περιγράφεται στο έγγραφο, που φέρεται να είχε συνταχθεί από επιχειρηματία που σήμερα συνεργάζεται με τους φιλορώσους στην Ουκρανία, μοιάζει εκ των υστέρων να έχει επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις.

Το κείμενο δημοσιεύει η ρωσική ανεξάρτητη Νοβάια Γκαζέτα. Η εφημερίδα κατονομάζει τον Κονσταντίν Μαλοφέιεφ ως υπεύθυνο για την σύνταξη του κειμένου, το γραφείο Τύπου του οποίου ωστόσο το αρνείται κατηγορηματικά και διαμηνύει πως ο Μαλοφέιεφ προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφημερίδας.

Το κείμενο φέρεται να έφτασε στο Κρεμλίνο μεταξύ 4 και 12 Φεβρουαρίου του 2014, λίγες ημέρες δηλαδή πριν τη διαφαινόμενη πτώση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς από την ουκρανική προεδρία. Το κείμενο ήταν ανεπίσημο και είχε φτάσει σε απλό αρχείο Word, και η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του.

Σε γενικές γραμμές, η τακτική που προτείνεται βήμα-βήμα είναι η «υποστήριξη» δράσεων σε περιοχές της Ουκρανίας που θα αντιδράσουν απέναντι σε στροφή του Κιέβου μακριά από τη Μόσχα -με πρώτη την Κριμαία- με διενέργεια δημοψηφισμάτος που θα δώσουν νομιμοποίηση στην απομάκρυνσή τους από την Ουκρανία στη βάση της αντίθεσης της «χούντας του Κιέβου» και αυτόνομης προσέγγισης στη Ρωσία.

Το ανάλογο προτείνεται και για άλλες ουκρανικές περιφέρειες, αλλά φαίνεται -όπως