Δύο ένοπλες ληστείες οι οποίες είχαν γίνει το 2012 σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας, με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα της Βάρδας, εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Πύργου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τρεις από τους δράστες, δηλαδή ένας 31χρονος Έλληνας, ένας συνομήλικός του ομογενής από την Αλβανία και ένας 25χρονος επίσης ομογενής από την Αλβανία, είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές για άλλη υπόθεση ληστείας. Επίσης, για την ίδια υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 21χρονου Έλληνα, ενώ αναζητείται ακόμη ένα άτομο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν τις δύο υποθέσεις, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα σημεία που έγιναν οι δύο ληστείες, αλλά και τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών, οι κάλυκες του «καλάσνικοφ» που βρέθηκαν στον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο και στην ένοπλη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Βάρδας, είχαν πυροδοτηθεί και στις δύο περιπτώσεις, από τα ίδια όπλα.

Επίσης, από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο γενετικός τύπος του 21χρονου δράστη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην κουκούλα που συνέλεξαν οι αστυνομικοί, από τον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012, οι πέντε δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, και κρατώντας τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «καλάσνικοφ» και ένα πιστόλι, εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο, που διατηρούσε 64χρονος. Αφού ακινητοποίησαν τον ίδιο, την 55χρονη σύζυγό του και μία υπάλληλο του καταστήματος, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 116.000 ευρώ και διέφυγαν με κλεμμένο αυτοκίνητο.

Στις 3 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, οι ίδιοι δράστες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, γάντια και κουκούλες, κρατώντας τέσσερα πολεμικά όπλα τύπου «καλάσνικοφ» και μια κοντόκαννη καραμπίνα, μετέβησαν με κλεμμένο αυτοκίνητο, στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας.

Οι δύο από τους δράστες εισέβαλλαν, στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., τη στιγμή που γινόταν χρηματαποστολή και υπό την απειλή των όπλων, αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις στάθηκαν απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Βάρδας, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα ΕΛ.ΤΑ. και τη στιγμή της ληστείας πυροβόλησαν τουλάχιστον 22 φορές εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν στα πυρά. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν με το κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια βρέθηκε καμένο.