Μια γυναίκα διορίστηκε, για πρώτη φορά στα χρονικά, δήμαρχος της Βαγδάτης μετά την αποπομπή του προκατόχου της, ο οποίος είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για την «ανικανότητά» του να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Η Ζέκρα Αλουάτς, που είναι πολιτικός μηχανικός και γενική διευθύντρια στο υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, είναι η πρώτη γυναίκα που διορίζεται δήμαρχος στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πηγή του δήμου, θα αναλάβει επισήμως τα νέα καθήκοντά της αύριο, Κυριακή.

Η θέση του δημάρχου της Βαγδάτης εξαρτάται άμεσα από το πρωθυπουργικό γραφείο και ο κάτοχός της ουσιαστικά έχει αρμοδιότητες υπουργού.

«Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι καθαίρεσε τον δήμαρχο της Βαγδάτης Ναΐμ Αμπούμπ και διόρισε την Δρ. Ζέκρα Αλουάτς στη θέση του» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου, Ράφεντ Τζουμπούρι, διευκρινίζοντας ότι η απομάκρυνση του Αμπούμπ δεν συνιστά «τιμωρία».

Ο Αμπούμπ είχε γίνει πρωτοσέλιδο θέμα στα ιρακινά μέσα ενημέρωσης πέρσι τον Μάρτιο, όταν δήλωσε ότι η Βαγδάτη, που σπαρασσόταν από τη βία, την ανικανότητα των δημόσιων υπηρεσιών, την πολιτική κρίση και τη διαφθορά, ήταν «ένα όνειρο, η ωραιότερη πόλη του κόσμου, καλύτερη από τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι».

Ο πρώην δήμαρχος είχε επίσης δεχτεί σφοδρή κριτική από κατοίκους αλλά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον κατηγορούσαν για ανικανότητα και χαρακτήρισα τις δηλώσεις του «γελοίες και ψευδείς».