Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Παρασκευή ότι στοιχεία της αστυνομικής έρευνας έχουν δείξει πως ένας κορυφαίος σύμβουλος του ρώσου προέδρου, ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ, διηύθυνε «ομάδες ξένων ελεύθερων σκοπευτών» που είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει διαδηλωτές πριν από έναν χρόνο.

«Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο επικεφαλής της ασφάλειας μου είπε ότι, κατά τη διάρκεια ανακρίσεων, στελέχη των ειδικών δυνάμεων αποκάλυψαν στοιχεία ότι ο ρώσος προεδρικός σύμβουλος Βλάντισλαβ Σούρκοφ ήταν επικεφαλής της οργάνωσης ομάδων ξένων ελεύθερων σκοπευτών στην (πλατεία) Μαϊντάν», ανέφερε ο Ποροσένκο, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Ο Ποροσένκο προχώρησε σε αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης που είχε με συγγενείς των περίπου 100 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο, εναντίον του υποστηριζόμενου από τη Μόσχα τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ο Γιανουκόβιτς κατόπιν αποπέμφθηκε και διέφυγε στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, οι αρχές έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει «σαφής σύνδεση της Ρωσίας» με τους θανάτους των διαδηλωτών.