Σε σκληρή αντιπαράθεση με πολιτικές προεκτάσεις και παραιτήσεις οδήγησε η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να καταργηθούν από φέτος οι εξετάσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

Χθες, έπειτα από συνάντηση με τον Αριστείδη Μπαλτά, παραιτήθηκε ολόκληρη η Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, δηλώνοντας ότι οι προθέσεις της νέας πολιτικής ηγεσίας «κινούνται σε μια κατεύθυνση ολοκληρωτικής απαξίωσης του όλου θεσμικού πλαισίου και της προσπάθειας για ένα καλό, ποιοτικό, καινοτόμο δημόσιο σχολείο».

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γ. Αντωνίου κατήγγειλε (στο vima.gr) ότι ο υπουργός Παιδείας τούς είπε ότι τα σχολεία αυτά λειτουργούν με τρόπο που «μοιάζει σχεδόν έως και χιτλερικός». Αργότερα αναγνώρισε ότι ήταν ίσως λίγο υπερβολικός, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτή είναι η ιδεολογική του άποψη! Στην ίδια συνάντηση ο νέος γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Χασάπης, κατά την Επιτροπή, επιτέθηκε κατά των εκπροσώπων των σχολείων λέγοντας ότι δεν διοικούν τίποτα, καθώς δεν είναι αξιολογημένοι.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΝΔ – ΠΟΤΑΜΙ. Αμέσως η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε σκληρή –και ειρωνική –ανακοίνωση κατηγορώντας για «ύβρεις και επιθετικότητα» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τονίζοντας: «Αποδεικνύεται σήμερα με τον πιο έμπρακτο τρόπο ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, αιχμάλωτη σε χρεοκοπημένες ιδεοληψίες, ήρθε να γκρεμίσει ακόμη και θεσμούς που έχουν δικαιωθεί στο πέρασμα του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των πιο καταξιωμένων θεσμών στον χώρο της Παιδείας. Ενας Μπαλτάς και ένας Χασάπης στο χώρο της Παιδείας».

Το Ποτάμι εξάλλου εκτίμησε ότι «δύο τινά συμβαίνουν. Ή η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι δέσμια ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα ή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν το χατίρι περιθωριακών ιδιωτικών σχολείων, που έχουν ενοχληθεί από τη μεγάλη επιτυχία των δημόσιων Πρότυπων Σχολείων».

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η πρώην υπουργός Αννα Διαμαντοπούλου.

«ΤΑ ΝΕΑ» επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος όμως αρνήθηκε να μιλήσει και παρέπεμψε στο γραφείο Τύπου για εξηγήσεις. Το γραφείο Τύπου εξέδωσε δύο ανακοινώσεις. Στην πρώτη, μπέρδεψε τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ: «Γελάσαμε πολύ με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία επισημαίνουν «Ενα Μπαλτά και ένα Χασάπη στον χώρο της Παιδείας». Το συγκεκριμένο κόμμα δεν διακρινόταν ποτέ για την ποιότητα των ευφυολογημάτων του, αλλά εδώ όντως έπεσε μέσα: φαίνεται πως μόνο με Μπαλτά και Χασάπη μπορεί να αποδιαρθρωθεί το τερατούργημα Διαμαντοπούλου» ανέφερε.

Κατόπιν διόρθωσε την ανακοίνωση αυτή αντικαθιστώντας τη λέξη «ΠΑΣΟΚ» με «ΝΔ» και εξέδωσε άλλη ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει όσα –περί χιτλερισμού –αποδόθηκαν στον κ. Μπαλτά, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν πλήρη διαστρέβλωση των λεχθέντων κατά τη συνάντηση που είχε, παρουσία και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημήτρη Χασάπη, με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής των Πειραματικών Σχολείων, κ.κ. Καλκάνη και Αντωνίου.

«Κατά το ίδιο το δημοσίευμα, αποκλειστική πηγή του είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΕΠΠΣ, κ. Αντωνίου. Η είδηση δεν διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί» καταλήγει. Είναι πάντως ερώτημα το πώς μπορεί να διασταυρωθεί έγκαιρα μια είδηση, όταν το γραφείο Τύπου πληροφορεί επισήμως και γραπτώς ότι θα εκδοθεί αναλυτικό δελτίο για όσα ειπώθηκαν τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, ο κ. Αντωνίου επέμεινε στα λεγόμενά του.