Στις συνέπειες του πρόωρου «όχι» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, σημειώνοντας ότι η στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών τον έχει απομονώσει.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι αν και το αίτημα της Ελλάδας θεωρήθηκε ότι αποτελεί ένα θετικό βήμα -και εδώ αναφέρεται στις δηλώσεις Γιούνκερ- στο κατηγορηματικό «όχι» του Σόιμπλε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός «σκανδάλου» και όχι ενός αισίου τέλος στο δράμα χρέους της Ελλάδας.

Το πόκερ για το χρέος ξεκίνησε ξανά, αλλά με μία γεμάτη εκπλήξεις μάχη, σημειώνει η εφημερίδα. Αυτή τη φορά ο Γ.Βαρουφάκης δεν είναι μόνος εναντίον όλων, όπως φαινόταν ότι συνέβαινε στο Eurogroup της Δευτέρας, τονίζει η Zeit.

Και συνεχίζει: Αυτή τη φορά γνωρίζει ότι έχει τον Γιούνκερ στο πλευρό του. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης συμμετέχουν, επίσης, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Αυτή θα ήταν μία παράξενη ειρωνεία της Ιστορίας: η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ -οι τρεις θεσμοί που αποτελούν την τρόικα- ενωμένοι εναντίον του γερμανού υπουργού Οικονομικών, σημειώνει η εφημερίδα.

«Ήταν ο Σόιμπλε που όχι μόνο εμπνεύστηκε την τρόικα, αλλά την υπερασπίστηκε πρόσφατα ενώπιον του Βαρουφάκη. Τώρα οι θεσμοί περιμένουν μία συμφωνία, αλλά ο Σόιμπλε πατά φρένο. Και ο Βαρουφάκης μπορεί να στρέψει κατηγορηματικά το δάχτυλο στο Βερολίνο» τονίζει η εφημερίδα.

Η Zeit προσθέτει ότι ο Σόιμπλε «μαζεύει τα στρατεύματά του» και αναφέρεται στη στάση της Φινλανδίας που φαίνεται να στηρίζει τη Γερμανία και στον σκεπτικισμό από την πλευρά Βελγίου, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

Όσο ξεκάθαρο μέτωπο και αν θέλει ο Σόιμπλε, αυτό δεν υπάρχει, αναφέρει η Zeit, τονίζοντας ότι Ιρλανδία, Γαλλία και Ιταλία βλέπουν με καλό μάτι τα αιτήματα της Ελλάδας.