Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν μπει στην Τουρκία και σχεδιάζουν να χτυπήσουν διπλωματικές αποστολές στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, προειδοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας (MIT), σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Περίπου 3.000 τζιχαντιστές από τη Συρία και το Ιράκ προσπαθούν να περάσουν τα νότια σύνορα της Τουρκίας, αφότου οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Κομπάνι στις 26 Ιανουαρίου, έπειτα από σφοδρές μάχες που διήρκεσαν περισσότερους από τέσσερις μήνες, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη πληροφορίες της MIT.

Ορισμένοι τζιχαντιστές, περιλαμβανομένων ανώτερων στελεχών του Ισλαμικού Κράτους που σχεδιάζουν τις επιθέσεις, έχουν ήδη περάσει τα τουρκικά σύνορα και βρίσκονται σε «ασφαλή σπίτια», υποστηρίζει η MIT, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός τους.

«Αντάρτες ειδικά εκπαιδευμένοι σε επιθέσεις αυτοκτονίας και βομβιστικές επιθέσεις προετοιμάζουν επιθέσεις σε αποστολές των συμμαχικών δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, οι οποίες παρενέβησαν στη Συρία», αναφέρεται σε σημείωμα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Αλλοι σύροι και παλαιστίνιοι αντάρτες, ηλικίας 17 έως 25 ετών, σύμφωνα πάντα με τη MIT, έχουν περάσει τα τουρκικά σύνορα και σκοπεύουν να περάσουν στη Βουλγαρία, με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τουρκική Αστυνομία αρνήθηκε να κάνει σχόλια επί του θέματος. Κάνενα επίσημο σχόλιο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ούτε από τη MIT.

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους δυτικούς συμμάχους για την αποτυχία να σταματήσει τη ροή των ξένων που περνούν από το έδαφός τους προκειμένου να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.