Χθες το πρωί, η σύζυγος του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου είχε την προσδοκία ότι έπειτα από δύο χρόνια στη φυλακή θα επέστρεφε στο σπίτι τους. Τις ελπίδες της ενίσχυσε και η πρόταση του εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου (Αναστολών) Θεσσαλονίκης, που τάχθηκε υπέρ του αιτήματός του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Ωστόσο, η αίτηση του Β. Παπαγεωργόπουλου, όπως και του Μιχάλη Λεμούσια, πρώην γενικού γραμματέα του δήμου και συγκατηγορουμένου του στην υπόθεση της υπεξαίρεσης των 17,9 εκ. ευρώ από το ταμείο του δήμου, απορρίφθηκε. Πλέον και οι δύο ελπίζουν στον Αρειο Πάγο, όπου έχουν ασκήσει αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.

Το Πενταμελές Εφετείο απέρριψε την αίτηση του πρώην δημάρχου με πλειοψηφία 4 έναντι 1, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να έχει ψηφίσει υπέρ της αποφυλάκισής του. Προηγουμένως, υπέρ της αίτησης είχε ταχθεί στην πρότασή του και ο εισαγγελέας της έδρας. Αντίθετα το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε την αίτηση του Μ. Λεμούσια για την οποία και ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί αρνητικά.

Το δικαστήριο άλλαξε τη σύνθεσή του καθώς δύο εκ των δικαστών δήλωσαν αποχή και αντικαταστάθηκαν επειδή μετείχαν στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που είχε κρίνει την υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε μια αίθουσα κατάμεστη από συγγενείς και φίλους των δύο κατηγορουμένων.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ. «Μετά την κατάθεση ψυχής βρέθηκα ξαφνικά στις φυλακές Διαβατών. Με μία οριακή, ισχνή πλειοψηφία» είπε στην τοποθέτησή του ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος από το Εφετείο έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση διά παραλείψεως, έναντι των ισοβίων που του είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. «Σκέφτομαι ορισμένες φορές πως εάν οι δύο δικαστές οι οποίες ψήφισαν υπέρ της αθώωσής μου ήταν στη σύνθεση του Τριμελούς, τώρα θα ήμουν αθώος. Πλέον πιστεύω ότι θα με δικαιώσει ο Αρειος Πάγος» είπε.

Στη διαδικασία οι συνήγοροι του πρώην δημάρχου Δημήτρης Τσάκος και Αλέκα Τσάκου – Μαύρου, εκτός των λόγων της αναίρεσης της απόφασης που κατατέθηκαν με υπόμνημα 75 σελίδων, ανέπτυξαν ιδιαίτερα τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο Β. Παπαγεωργόπουλος και τα οποία διαρκώς επιδεινώνονται, όπως σημείωσαν. Γι’ αυτό κατέθεσε ο θεράπων γιατρός του πρώην δημάρχου Αστέριος Δεληγιάννης, ενώ στο δικαστήριο κατατέθηκε πραγματογνωμοσύνη την οποία συνυπογράφουν και άλλοι δύο πανεπιστημιακοί γιατροί. Ο κ. Δεληγιάννης αναφέρθηκε στα καρδιολογικά προβλήματα του πρώην δημάρχου, αλλά και την επιδείνωσή τους τον περασμένο Οκτώβριο, όταν υποβλήθηκε σε δέκα αγγειοπλαστικές και τοποθέτηση έξι στεντ. «Δεν ξέρω εάν στη φυλακή υποστεί κάποιος έμφραγμα πόσο γρήγορα θα φτάσει στο νοσοκομείο, ειδικά αφού μετά τις 7 το απόγευμα είναι απομονωμένος» τόνισε ο καρδιολόγος.

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. «Σύμφωνα με το πόρισμα των γιατρών η περιγραφή είναι δραματική και η κατάσταση του κατηγορουμένου διαρκώς επιδεινώνεται» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισαγγελέας της έδρας Ευάγγελος Μιχαήλος, ζητώντας να γίνει δεκτή η αίτηση του πρώην δημάρχου και να αποφυλακιστεί μέχρι να εκδικαστεί η αναίρεση, με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. Η πρόταση προκάλεσε ενθουσιασμό στο ακροατήριο που χειροκρότησε, σε αντίθεση με την απόφαση που πάγωσε τους παρισταμένους. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει επικαλέστηκε και ο Μ. Λεμούσιας, ο οποίος στο Εφετείο καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.

Ομόφωνα απορρίφθηκε η αίτηση Λεμούσια

Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την αίτηση αναστολής της ποινής του Μιχάλη Λεμούσια, τέως γενικού γραμματέα του δήμου και συγκατηγορουμένου του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου στην υπόθεση της υπεξαίρεσης από το ταμείο του δήμου. Πλέον, και οι δύο ελπίζουν στον Αρειο Πάγο, όπου έχουν ασκήσει αναίρεση κατά της καταδικαστικής απόφασης.