Μεγάλο μέρος του Ντεμπάλτσεβε, τη στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες παρά τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός, ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές, σύμφωνα με το BBC.

Οι συγκρούσεις στο Ντεμπάλτσεβε εξακολουθούν τόσο εκτός όσο και εντός της πόλης, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονταν νωρίτερα για να καταλάβουν τον σιδηροδρομικό σταθμό, τον οποίο, σύμφωνα με το Κίεβο, ελέγχουν ακόμη οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ωστόσο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax, ότι οι αυτονομιστές ελέγχουν τόσο το αστυνομικό τμήμα όσο και τον σιδηροδρομικό σταθμό του Ντεμπάλτσεβε.

Οι δύο πλευρές έχουν διορία δύο ημερών από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ η νέα συμφωνία για εκεχειρία προκειμένου να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους. Καθώς η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Κυριακής, η διορία λήγει την Τρίτη.

Την ίδια ώρα, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, ο ηγέτης των αυτονομιστών στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι άνδρες του αποσύρουν το βαρύ πυροβολικό από το μέτωπο, σεβόμενοι τη συμφωνία για εκεχειρία που επετεύχθη στο Μινσκ.

Στον αντίποδα, οι ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αποσύρουν το πυροβολικό τους.