Μία πολύ μεγάλη αγάπη των Ισπανών, το WhatsApp, ευελπιστούν να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί τους, λίγους μήνες πριν από το πρώτο εκλογικό ραντεβού στη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας CNMC, την οποία δημοσίευσε τη Δευτέρα η El Pais, οι Ισπανοί είναι πρωταθλητές Ευρώπης στη δημοφιλή εφαρμογή δωρεάν ανταλλαγής μηνυμάτων (εγκατεστημένη στο 98% των smartphones στην Ισπανία). Εν όψει λοιπόν των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου, ολοένα και περισσότεροι ισπανοί πολιτικοί στρέφονται στο WhatsApp για να φλερτάρουν τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους τους.

Ο Μπόρχα Γκουτιέρεθ Ιγκλέσιας, δήμαρχος του Μπρουνέτε, κοντά στη Μαδρίτη, και υποψήφιος ξανά τον Μάιο με τη στήριξη του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, είναι ένας από αυτούς. Ανάμεσα στις διάφορες selfies, ξεχωρίζει η φωτογραφία του προφίλ του στο WhatsApp, όπου εικονίζεται καθισμένος στην άκρη ενός σιντριβανιού, στη «διάθεση των πολιτών που θέλουν να του μιλήσουν», όπως τους ενημερώνει σε σύντομη σημείωση.

«Είναι περίπου ένας μήνας που γυρίσαμε την πόλη για να δώσουμε σε όλους τους κατοίκους το νούμερο του τηλεφώνου μου», επισημαίνει στην Guardian o Γκουτιέρεθ Ιγκλέσιας, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της μικρής Μπρουνέτε των 10.000 κατοίκων από το 2011. Μετά το Twitter, το Facebook και το LinkedIn, το WhatsApp ήταν για τον ισπανό δήμαρχο το τελευταίο σύνορο.

Το εγχείρημα, το οποίο ονόμασε «Τηλεφωνήστε μου ή γράψτε μου στο τηλέφωνο!», είχε ευρεία ανταπόκριση από την πρώτη μέρα. Και ο ίδιος ο Γκουτιέρεθ Ιγκλέσιας όμως υποστηρίζει ότι ελέγχει διαρκώς το τηλέφωνο του και απαντά στα περισσότερα μηνύματα εντός λίγων λεπτών. Πόσα δέχεται; Δεν τα μετράει, όμως το τηλέφωνό του χτυπάει από τις 6.00 το πρωί έως τη 1.00 τα μεσάνυχτα.

Εν όψει μίας πλήρους εκλογικής χρονιάς στην Ισπανία, το παράδειγμα του Γκουτιέρεθ Ιγκλέσιας ακολουθούν δεκάδες άλλοι ισπανοί πολιτικοί αψηφώντας τον κίνδυνο να πέσουν θύματα φαρσέρ. Ο δήμαρχος του Μπρουνέτε πάντως, αν και επιφυλακτικός στην αρχή, υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής του έχει συμβεί μόνο μία φορά. Τα περισσότερα μηνύματα, προσθέτει, αφορούν καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.