«Είναι απόφαση της Ελλάδας και μόνο αν το Eurogroup θα παραμείνει ανέπαφο» υποστήριξε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την ολοκλήρωση του Ecofin στις Βρυξέλλες.

Οπως είπε, θέλει η ευρωζώνη να παραμείνει ως έχει, «αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από την Αθήνα».

«Αν το ελληνικό πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί σωστά, θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε.

«Σήμερα είναι 17 Φεβρουαρίου. Αν δεν συμβεί τίποτα έως τις 28 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα τελειώνει και τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχουμε συμφωνία εκ των προτέρων» διευκρίνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «οι χώρες της ευρωζώνης είναι ενωμένες στη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και ότι η Αθήνα μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει να πείσει τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης (για τις θέσεις της)».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε, επίσης, ότι «η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα έχει νόημα μόνον εάν η Αθήνα πρόκειται να το ολοκληρώσει».

«Χρειαζόμαστε σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με αυτό», ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, «δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η Ελλάδα θέλει ή όχι ένα πρόγραμμα».

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε καταλάβει αν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις για τους έλληνες πολίτες.

Τέλος, ο Σόιμπλε εκτίμησε ότι «οι αγορές δεν επηρεάζονται καθόλου από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος».