Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στο εσωτερικό της ΝΔ η ιδιαίτερα προσβλητική για τη χώρα ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία αξιοποιήθηκε αρχικά από τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, η οποία επικρίνεται με έντονο τρόπο για τη στάση της στις Βρυξέλλες και την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Συνόδου της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Η πιο επιθετική δήλωση προήλθε από την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα πιο στελέχη της ΝΔ με την πιο φιλοευρωπαϊκή στάση. «Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν ότι σε μία εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες» έγραψε λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής η βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών και πρόσωπο που έχει κινηθεί έντονα στο παρασκήνιο για να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια.

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιάννης Μιχελάκης, το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Ελλάδα, εκτιμώντας επίσης ότι ήταν «απαράδεκτη και η αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία».

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Μιχελάκης τονίζει ακόμη ότι «όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων, αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση».

Νωρίτερα, ο κ. Μιχελάκης με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter είχε επικρίνει τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εξέδωσε επιθετικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Ο κ. Μιχελάκης τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε προηγούμενη ανάρτησή του στο twitter είχε σημειώσει πώς «δεν φτάνει η παρέμβαση Σαμαρά στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τερματισμό της λιτότητας, που δεσμεύτηκε στη Βουλή. Θα χρειαστεί ευρύτερη εκστρατεία με ιδιαν επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες. Η κατάσταση στη χώρα ειναι σε οριακό σημείο. Θέλει πανστρατιά».

Η αρχή είχε γίνει από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ, τον Δημήτρη Σιούφα που χαρακτήρισε ατυχέστατη την αποδοχή του ψηφίσματος από την ελληνική αντιπροσωπεία, με το οποίο οι ευρωπαίοι κεντροδεξιοί ηγέτες καλούσαν τον Αλέξη Τσίπρα «να μην θέσει εν αμφιβόλω την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά».

«Σωστή η παραίνεση του ΕΛΚ προς τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, να μην διακινδυνεύσει την οικονομική πρόοδο που επιτευχθεί στη χώρα. Σωστή και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι θα κάνει οτιδήποτε για να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη και το Ευρώ» σημείωσε ο κ. Σιούφας και έριξε το καρφί του: «Ατυχέστατη όμως η παρέμβαση του ΕΛΚ ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις. Δηλαδή να μην διαπραγματευθεί τίποτε ή να μην υπάρχει ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση στην νέα συμφωνία».