Η οικονομία της ευρωζώνης κέρδισε έδαφος στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, ενώ η Γερμανία ανεδείχθη ξανά ατμομηχανή της ανάπτυξης αντισταθμίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

Η γερμανική οικονομία που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2014, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι αναλυτές, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (παρότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης αυξήθηκε 0,8%).

Μπορεί η ζώνη του ευρώ να αρχίζει να ξεπερνά τη μεγαλύτερη περίοδο στασιμότητας της ιστορίας της, αλλά η υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή και οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την ανάπτυξη. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δεν έχει προηγούμενο, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

«Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι η ευρωζώνη οδεύει προς σταθερή ανάπτυξη» ανέφερε η οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo SpA στο Μιλάνο, Αννα Μαρία Γκριμάλντι.

Η ανάπτυξη στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στα επίπεδα που προέβλεπαν οι αναλυτές καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε μόλις 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του ίδιου έτους. Η οικονομία της Ιταλίας έχει πέσει σε στασιμότητα αφού δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μεγαλύτερη ύφεση της ιστορίας της. Αυτό εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι. Η Ισπανία, η τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε το τέταρτο τρίμηνο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων επτά ετών, αφού την περίοδο αυτή το ΑΕΠ ενισχύθηκε 0,7%.

Η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη διαμορφώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2014 0,3% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση 0,4%, σε σύγκριση πάντα με το τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat. © Bloomberg News