Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων τραπεζικών δεδομένων στην Ιστορία προκάλεσε τη μεγαλύτερη δημοσιογραφική συνεργασία στην Ιστορία. Και φέρνει στο φως έλληνες καταθέτες που δεν είχαν περιληφθεί στη λίστα Λαγκάρντ του 2010.

Περισσότεροι από 81.000 τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονταν με 106.000 πελάτες και πάνω από 102 δισεκατομμύρια δολάρια ένωσαν 140 δημοσιογράφους ερευνητές από 45 χώρες για να πραγματοποιηθεί η παγκόσμια έρευνα που ονομάστηκε SwissLeaks. Στο πρότζεκτ, που οργάνωσε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), συμμετείχαν 50 μέσα ενημέρωσης από ολόκληρο τον πλανήτη, με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» στο τιμόνι. Στους συνεργάτες περιλαμβάνονται η βρετανική «Guardian», η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «60 Minutes» και πολλά ακόμα. «ΤΑ ΝΕΑ» ήταν το μοναδικό μέσο από την Ελλάδα και ερεύνησαν τα στοιχεία ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος.

Τα στοιχεία απέσπασε την περίοδο 2006-2007 από τους υπολογιστές της HSBC Γενεύης ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην τεχνικός υπολογιστών της τράπεζας, και τα παρέδωσε στις γαλλικές φορολογικές Αρχές που τα επεξεργάστηκαν, τα διαχώρισαν ανά κράτος και τα μοίρασαν στους εταίρους τους –ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου τα δεδομένα ονομάστηκαν λίστα Λαγκάρντ. Η «Monde» από πηγές της στις γαλλικές Αρχές απέκτησε πρόσβαση στο σύνολο των στοιχείων, τα οποία διέθεσε στην ICIJ και στα μέλη της για να τα ερευνήσουν σε βάθος.

Αναλυτές και ερευνητές δημοσιογράφοι με εξειδίκευση στην πληροφορική επί μήνες επεξεργάζονταν τα στοιχεία με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς των γαλλικών Αρχών, χρησιμοποιώντας περισσότερες παραμέτρους για τον διαχωρισμό τους ανά χώρα. Ετσι για την Ελλάδα προέκυψαν 86 εγγραφές περισσότερες απ’ ό,τι στη λίστα Λαγκάρντ: από 2.062 που ήρθαν στη χώρα μας το 2010, με την επανεπεξεργασία και την εφαρμογή χαλαρότερων παραμέτρων στο SwissLeaks προέκυψαν 2.148.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ. «ΤΑ ΝΕΑ» εντόπισαν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο λίστες: πρόκειται για πρόσωπα που είτε γεννήθηκαν στην Ελλάδα είτε έχουν αποκτήσει ελληνική εθνικότητα, αλλά εντάχθηκαν από τις γαλλικές Αρχές σε λίστες άλλων χωρών καθώς η διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας που είχαν δηλώσει ήταν σε χώρες του εξωτερικού.

Το σύνολο των χρημάτων με τα οποία συνδέονται ανέρχονται σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι κάποιοι καταθέτες μοιράζονται τους ίδιους λογαριασμούς, εμφανίζοντας ακριβώς τα ίδια ποσά τα οποία παρουσιάζονται δύο ή και περισσότερες φορές. Αυτά δεν πρέπει να διπλομετρηθούν καθώς πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς καταθέσεις.

Για να καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος με τους έλληνες καταθέτες, χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια πιο χαλαρά από αυτά που είχαν εφαρμοστεί για τη λίστα Λαγκαρντ. Πρώτες είχαν δοκιμάσει τη μέθοδο οι ίδιες οι φορολογικές Αρχές της Γαλλίας για να εντοπίσουν τους φορολογουμένους που είχαν δηλώσει στην τράπεζα κατοικία εκτός Γαλλίας, όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα του 2009.

Από την ανάλυση των στοιχείων των 86 νέων εγγραφών ελληνικού ενδιαφέροντος φαίνεται πως 8 καταθέτες μοιράζονταν σχεδόν 185 εκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο ποσό που εντοπίστηκε σε λογαριασμό ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια.