Το προσχέδιο του Eurogroup για την Ελλάδα που θα εκδιδόταν, αλλά τελικά δεν πέρασε, ανέφερε πως η Αθήνα θα διερευνούσε παράταση και εάν υπήρχε επιτυχία, κάτι τέτοιο θα «γεφύρωνε τον χρόνο» για νέα συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά απέρριψε το προσχέδιο ανακοινωθέντος των «19». Γνώση του κειμένου επικαλείται το Reuters, αναφέροντας επίσης πως την αντίθεση της Αθήνας προκάλεσε ιδιαίτερα η αναφορά «περί παράτασης».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το κείμενο ανέφερε:

«Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να εργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τους θεσμούς για να διερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

«Με επιτυχή κατάληξη, αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε πιθανές νέες συμβατικές συμφωνίες» ανέφερε το προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Οι όποιες εξελίξεις παραπέμφθηκαν για το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας.

Γνώση του ανακοινωθέντος επικαλούνται και οι Financial Times, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι είχε επέλθει συμφωνία στο Eurogroup, αλλά το κείμενο απορρίφθηκε από το Μαξίμου που είχε σχετική επικοινωνία με τον Γ. Βαρουφάκη. Τον ισχυρισμό διέψευσε με tweet του προς τον αρθρογράφο των FT Πίτερ Σπίγκελ ο Βαρουφάκης.

Κατά τους Financial Times η Αθήνα απέρριψε τελικά το προσχέδιο ανακοινωθέντος εξαιτίας της αναφοράς περί «επέκτασης» και «επιτυχούς ολοκλήρωσης» του «παρόντος» προγράμματος.

Οντως, η αναφορά σε «παράταση» του προγράμματος ήταν το στοιχείο εκείνο που εμπόδισε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος μετά τις συνομιλίες στο Eurogroup, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σύμφωνα ωστόσο με το δημοσίευμα των FT ο Γ. Δραγασάκης και ο Γ. Βαρουφάκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Μαξίμου για να ενημερώσουν σχετικά με το ανακοινωθέν – και τότε το Μαξίμου το απέρριψε.

«Είναι η δήλωση του Eurogroup στην οποία συμφώνησε ο Βαρουφάκης, αλλά η Αθήνα απέρριψε» έγραψε στο Twitter o Πίτερ Σπίγκελ, για να πάρει αμέσως την απάντηση από τον υπουργό Οικονομικών. Στο tweet-απάντηση ο Βαρουφάκης αναφέρει: «Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολες θέσεις (claims) βασισμένες σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές».

Σημειώνεται εξάλλου, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις και βεβαίως να παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση».

Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν ο προσδιορισμός «τρέχον/τρέχουσα» που θα έμπαινε δίπλα στις λέξεις «πρόγραμμα», «συμφωνία», είτε «διευθέτηση». Οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης, και Γ. Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον Γερούν Ντεϊσελμπολούμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.

Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια (drafts) του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία.