Καλύτερα από όλους το έθεσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. «Μπορεί με τη νίκη αυτή να άνοιξε λίγο ο καιρός» δήλωσε, «αλλά με τίποτα δεν σημαίνει ότι ήρθε καλοκαιρία». Επειτα από την ανακούφιση που προκάλεσε στο κόμμα η –οριακή –νίκη του υποψηφίου του, Φρεντερίκ Μπαρμπιέ, επί της Ακροδεξιάς αντιπάλου του, Σοφί Μοντέλ, στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ντουμπς, ήρθε χθες η σειρά του προβληματισμού. Και της ανησυχίας.

«Ο κίνδυνος γίνεται σαφής. Η παλίρροια ανεβαίνει» προειδοποιούσε χθες, στο «L’Obs», ο Ρενό Ντελί. «Η δημοκρατική συσπείρωση που ανέμενε το Σοσιαλιστικό Κόμμα» σχολίαζε, από την πλευρά της, η «Libération» αναφερόμενη στο πνεύμα «ιερής ενότητας» που επικράτησε στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου, «μόλις που του επέτρεψε να γλιτώσει τα χειρότερα». Νομαρχιακές εκλογές διεξάγονται στη χώρα τον Μάρτιο. Και οι θριαμβολογίες της Μαρίν Λεπέν ίσως να είναι λιγότερο αλαζονικές από όσο ακούγονται. «Η ανησυχία δεν βρίσκεται στο δικό μας στρατόπεδο αλλά στο δικό τους. Επιτέλους, ο διπολισμός της πολιτικής ζωής λειτουργεί, με το Εθνικό Μέτωπο εναντίον του UMPS» δήλωσε κατά την προσφιλή της συνήθεια να απορρίπτει συλλήβδην το δεξιό UMP και το PS.

Ο Μπαρμπιέ κέρδισε μεν στην Ντουμπς τη Μοντέλ αλλά με διαφορά μόλις 863 ψήφων. Από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο, η συμμετοχή αυξήθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά οι αριθμοί δείχνουν ότι η κινητοποίησε ευνόησε το Εθνικό Μέτωπο περισσότερο από ό,τι τους Σοσιαλιστές. Η πραγματικότητα επίσης δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της Δεξιάς, του UMP, διστάζουν όλο και λιγότερο να στραφούν στον Ακροδεξιό υποψήφιο στον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση αποκλεισμού του «δικού τους» υποψηφίου. Ωστόσο η γαλλική Δεξιά παραμένει έρμαιο του αλληλοσπαραγμού και της μυωπικής θεώρησης της πραγματικότητας.

Την ώρα που ο βουλευτής Ερβέ Μαριτόν δήλωνε πως η οριακή νίκη των Σοσιαλιστών επί της Ακροδεξιάς στην Ντουμπς δίνει «ένα μάθημα ταπεινότητας» στο κόμμα του και ο επίσης βουλευτής Μπρινό Λε Μερ καλούσε το κόμμα να «πολεμήσει το Εθνικό Μέτωπο με πολύ περισσότερη δύναμη από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα», ο εκπρόσωπος του UMP Σεμπαστιάν Ιγκ χαρακτήριζε το αποτέλεσμα «απόλυτη καταστροφή για το PS», όσον αφορά τα ποσοστά, και υπεραμυνόταν του δόγματος «ούτε – ούτε» που προέταξε το κόμμα του υποστηρίζοντας πως «ήταν αδύνατο να επιλέξουμε ανάμεσα στο Εθνικό Μέτωπο και στο κόμμα που κάνει το Εθνικό Μέτωπο να ανεβαίνει». Κάποιος θα έπρεπε να του μεταφέρει την πεποίθηση πολλών αναλυτών πως αν το UMP θέλει να διασφαλίσει την επιβίωσή του, το αντανακλαστικό του «δημοκρατικού μετώπου» του είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ.

65%

των Γάλλων εκτιμούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway, ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι ικανό να κυβερνήσει τη χώρα