Τους «συνδετικούς κρίκους» της ελληνικής και της άγνωστης κυπριακής λίστας Λαγκάρντ εντόπισαν «ΤΑ ΝΕΑ» στο πλαίσιο του SwissLeaks, της παγκόσμιας έρευνας της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde».

Στο πρότζεκτ SwissLeaks συμμετείχαν περισσότεροι από 140 δημοσιογράφοι από 45 διαφορετικές χώρες και τουλάχιστον 50 μέσα ενημέρωσης –ανάμεσά τους η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», ο τηλεοπτικός σταθμός BBC, η αμερικανική εκπομπή ερευνητικής δημοσιογραφίας «60 Minutes» και πολλά ακόμα.

Τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι φιλοξενούσαν πάνω από 102 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και συνδέονταν με 106.000 πελάτες της HSBC από ολόκληρο τον πλανήτη.

«ΤΑ ΝΕΑ» απέκτησαν πρόσβαση στην «παγκόσμια λίστα» και επί έξι μήνες ερευνούσαν τα στοιχεία που προσφέρουν μία σπάνια ματιά στο εσωτερικό του υπερ-απόρρητου ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι λίστες με τα στοιχεία Φαλσιανί για την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεδομένων που πραγματοποιήθηκε κατά την έρευνα των «ΝΕΩΝ» και στην οποία εντοπίστηκαν κοινές εγγραφές. Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες φαίνεται ότι οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν λάβει επισήμως στοιχεία, παρά το γεγονός ότι τα έχουν ζητήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το ICIJ και η «Monde», στην κυπριακή λίστα εμφανίζονται συνολικά 308 πελάτες της HSBC οι οποίοι συνδέονται με περισσότερα από 647 εκατ. δολάρια την περίοδο 2006-2007. Από αυτή τη λίστα υπάρχουν οκτώ πρόσωπα που εμφανίζονται να έχουν δηλώσει τόπο κατοικίας την Ελλάδα, δύο από αυτά έχουν ελληνική εθνικότητα.

Οι συνολικές καταθέσεις που συνδέονται με τα οκτώ πρόσωπα ανέρχονταν σε 11,5 εκατ. δολάρια. Από αυτά, τα 8 εκατ. «ακουμπούσαν» σε δύο υπεράκτιες εταιρείες με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ και τη Λιβερία. Αλλα 600.000 δολάρια βρίσκονταν σε ειδικό τραστ με επωνυμία που παραπέμπει σε πρωτεύουσα νησιού του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτός με την offshore στη Λιβερία που είχε και τα περισσότερα χρήματα – πάνω από 5 εκατ. δολάρια – είχε δηλώσει στην τράπεζα ότι είναι ιατρός σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η άλλη υπεράκτια με έδρα τις Νήσους Μάρσαλ συνδεόταν με πλοιοκτήτη.

Επιπλέον 5,6 εκατ. δολάρια μοιράζονταν σε επτά πρόσωπα που έχουν ελληνική εθνικότητα και βρίσκονται στην κυπριακή λίστα.

Οι περισσότερες καταθέσεις βρίσκονταν σε τραπεζικό λογαριασμό κυπριακής εταιρείας, η οποία σχετιζόταν με γυναίκα που είχε δηλώσει τόπο διαμονής τη Λευκωσία.

Η σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή λίστα δεν περιορίζεται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει κατοικία στην Ελλάδα ή έχουν ελληνική εθνικότητα αλλά αφορά και τις εταιρείες που ενώνουν τους καταθέτες. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν λογαριασμοί που έχουν ακριβώς τα ίδια ποσά, με ακρίβεια σεντ, στην ελληνική και στην κυπριακή λίστα και αφορούν καταθέτες που περιλαμβάνεται ο ένας στα στοιχεία της Ελλάδας και ο άλλος στα στοιχεία της Κύπρου. Και οι δύο δραστηριοποιούνταν στον κατασκευαστικό κλάδο και εργάζονταν για την ίδια εταιρεία, ενώ οι καταθέσεις με τις οποίες συνδέονταν ξεπερνούσαν τα 17,7 εκατ. δολάρια. Για τον καταθέτη που περιλαμβάνεται στην κυπριακή λίστα υπάρχει αναλυτική καρτέλα πελάτη, ενώ για αυτόν της ελληνικής όχι. Στην καρτέλα αυτή φαίνεται ότι το εν λόγω πρόσωπο συνδεόταν με υπεράκτια εταιρεία στη Νήσο Γκέρνσι, στη Θάλασσα της Μάγχης, η οποία επίσης είχε ακριβώς τα ίδια ποσά σε καταθέσεις – γεγονός που σημαίνει ότι τα ποσά συνδέονταν απευθείας με την υπεράκτια και εμμέσως με τους πελάτες. Δηλαδή, η offshore παρεμβαλλόταν σαν τείχος αδιαφάνειας ανάμεσα στις καταθέσεις και στα πρόσωπα. Επισημαίνεται δε ότι στη Νήσο Γκέρνσι δεν υπάρχει ακόμα σήμερα δημόσιο Μητρώο για τις εταιρείες και έτσι είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσει κάποιος χωρίς αίτημα δικαστικής συνδρομής σε τράπεζα να διαπιστώσει τις διασυνδέσεις φυσικών προσώπων με οφσόρ.

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ. Στην ίδια καρτέλα, στις σημειώσεις υπαλλήλου της τράπεζας κατά την επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιανουαρίου 2005 με τον καταθέτη, φαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες «η εταιρεία θα εισπράξει το μέρισμα από την ελληνική θυγατρική της» και ότι «τα χρήματα θα μπουν στον λογαριασμό της Γενεύης και θα τοποθετηθούν σε καταθέσεις». Ο υπάλληλος αναφέρει ότι για 9,5 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακή διάρκειας δυόμισι μηνών δόθηκε επιτόκιο λίγο περισσότερο από 2% και ότι ο πελάτης δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος». Σημειώνεται ότι την ίδια χρονιά ετέθη σε ισχύ η ευρωπαϊκή οδηγία για τη φορολόγηση των τόκων από καταθέσεις φυσικών προσώπων – στην περίπτωση καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες παρακρατείτο φόρος 15%. Η συγκεκριμένη οδηγία δεν ίσχυε για υπεράκτιες εταιρείες που τηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς.