Δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο με την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου Μουάθ αλ Κασαεσμπέχ, τον οποίο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έκαψαν ζωντανό, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της Ιορδανίας πραγματοποίησαν χθες επιδρομές κατά θέσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία. Ηταν η πρώτη φορά που η Ιορδανία επιτέθηκε εναντίον των τζιχαντιστών ανεξάρτητα από τη δράση της διεθνούς συμμαχίας, πραγματοποιώντας μια επίδειξη δύναμης με έντονο συμβολισμό. Κατά την επιστροφή τους τα μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη γενέτειρα του δολοφονημένου πιλότου, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν εκεί ο βασιλιάς της χώρας Αμπντάλα Β’.

«Αυτοί οι εγκληματίες παραβίασαν τους κανόνες του πολέμου κατά το Ισλάμ και δεν έχουν ανθρωπιά. Η ανθρωπότητα τους αποκηρύσσει» δήλωσε ο Σάφι Κασαεσμπέχ, πατέρας του νεκρού πιλότου, εκφράζοντας έμμεσα μία απειλή που ενδεχομένως να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον οι τζιχαντιστές –την αποκήρυξη των πεποιθήσεων και των πράξεών τους από την πλειονότητα του μουσουλμανικού κόσμου.

Η ισλαμική παράδοση απαγορεύει ρητά την καύση ανθρώπων. Οι τζιχαντιστές, ωστόσο, θεώρησαν ότι ο ιορδανός πιλότος έπρεπε να υποφέρει τόσο όσο υπέφεραν τα παιδιά και οι γυναίκες του «χαλιφάτου» που έχασαν τη ζωή τους από τις βόμβες των μαχητικών αεροσκαφών της διεθνούς συμμαχίας. Υποστηρίζουν ότι εφαρμόζουν τον νόμο της αντεκδίκησης και δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό γι’ αυτό. Τρομοκρατώντας τους εχθρούς τους, θεωρούν ότι προσελκύουν νέους υποστηρικτές, εν δυνάμει μαχητές του «χαλιφάτου». Το τελευταίο έγκλημά τους, ωστόσο, δεν αποκλείεται να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

«Οι περισσότεροι τρομοκρατήθηκαν από τις σκηνές της εκτέλεσης» λέει στη «Ρεπούμπλικα» ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του αραβικού κόσμου, ο Ραμί Χούρι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. «Σε γενικές γραμμές, η αντίδραση της αραβικής κοινής γνώμης στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους υπήρξε περίεργη. Οι κυβερνήσεις της περιοχής περίμεναν να κινηθεί πρώτα ο Ομπάμα για να αποφασίσουν να αντιδράσουν. Αλλά αυτό το φρικιαστικό βίντεο μπήκε στα σπίτια των απλών ανθρώπων. Πιστεύω, οπότε, ότι θα αυξηθεί και η συναίνεση και η αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού των τζιχαντιστών» υποστηρίζει ο Χούρι.

Χθες, οι Αρχές της Ιορδανίας άφησαν ελεύθερο τον Σέιχ Αμπου Μοχάμαντ αλ Μακντίσι, έναν πνευματικό ηγέτη της Αλ Κάιντα. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερ, αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας ανέφερε ότι ο αυτοδίδακτος ιερωμένος επρόκειτο να αποκηρύξει την εκτέλεση του ιορδανού πιλότου ως πράξη που αντιτίθεται στις αρχές της μουσουλμανικής πίστης.