Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και σοβαρές ζημιές σε ένα νοσοκομείο, έξι σχολεία και πέντε νηπιαγωγεία είναι ο τραγικός απολογισμός από τα πυρά πυροβολικού που έπληξαν την Τετάρτη το Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Αρχικά, οι Αρχές της πόλης μιλούσαν για μία οβίδα, η οποία έπληξε το νοσοκομείο και είχαν εκφράσει φόβους για νεκρούς και τραυματίες.

«Οβίδα πυροβολικού έπεσε στις 12 το μεσημέρι … Η οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες», σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο των δημοτικών αρχών του Ντονέτσκ.

Ωστόσο σύμφωνα με αυτονομιστές μαχητές που φρουρούν το νοσοκομείο, δεν σκοτώθηκε κανένας στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ρεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή αμέσως μετά την επίθεση, αναφέρει ότι είδε το πτώμα αμάχου καλυμμένου με κουβέρτα μπροστά από το νοσοκομείο, ενώ δύο άλλα πτώματα κείτονταν μπροστά από μια πολυκατοικία που επλήγη δίπλα από το νοσοκομείο.

Επειτα από έναν σχετικά ήρεμο Δεκέμβριο, η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία έχει κλιμακωθεί τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.