Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, την έναρξη στις 15 Φεβρουαρίου μιας τέταρτης δίκης σε βάρος του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε το 2013 από το στρατό και κατηγορείται για «προδοσία» και για «κατασκοπεία» προς όφελος του Κατάρ.

Ο Μόρσι, ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη στις 3 Ιουλίου 2013 κατόπιν διαταγής του πρώην αρχηγού του στρατού και νυν προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, κινδυνεύει ήδη με την ποινή του θανάτου σε τρεις άλλες δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη, για το φόνο διαδηλωτών, για κατασκοπεία και για απόδραση από τη φυλακή.

Οι οπαδοί του Μόρσι αποτελούν στόχο μιας ανελέητης και αιματηρής καταστολής εκ μέρους του καθεστώτος του Σίσι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος τον Μάιο αφού εξάλειψε από την πολιτική σκηνή κάθε αντιπολίτευση, την ισλαμιστική και στη συνέχεια τη λαϊκή και τη φιλελεύθερη.

Σ' αυτή τη νέα δίκη, στην οποία απειλείται και πάλι με την υστάτη των ποινών, ο Μόρσι, ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη δημοκρατικά στην Αίγυπτο έναν χρόνο μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011, κατηγορείται ότι την εποχή που ήταν αρχηγός του κράτους διαβίβασε «χαρακτηρισμένα έγγραφα» στην υπηρεσία πληροφοριών του Κατάρ και στο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας αυτής αλ-Τζαζίρα.

Το Κατάρ υποστήριζε ανέκαθεν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, οι οποίοι είχαν κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις μετά την πτώση του Μουμπάρακ και μέχρι την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου. Το Δεκέμβριο του 2013 οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτηρίσθηκαν "τρομοκρατική οργάνωση" από τη νέα εξουσία που προέκυψε από το στρατό.

Από το καλοκαίρι του 2013, περισσότεροι από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας στην Αίγυπτο, περισσότεροι από 15.000 οπαδοί του έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν καταδικασθεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μερικές φορές μέσα σε μερικά λεπτά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από