«Πώς αισθάνεστε που θα αναλάβετε Πρόεδρος μιας Βουλής από την οποία θα απουσιάζουν ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο Αναστάσιος Νεράντζης;» ρώτησαν την περασμένη Τετάρτη οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχαν μετά την πρώτη συνάντησή της με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό Πρόεδρος της Βουλής χαμογέλασε και απάντησε λακωνικά: «Είναι καλό για να προνοούν οι επόμενοι».

Ολοι θυμούνται τις εντάσεις που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα στην Ολομέλεια, ανάμεσα σε εκείνη και στον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής (Χρ. Μαρκογιαννάκη) αλλά και στην αίθουσα 151 του πρώτου ορόφου με τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (Αν. Νεράντζη). Η μη επανεκλογή τους κάνει πολλούς να μιλούν για μια πρώτη, μικρή, δικαίωση της Κωνσταντοπούλου.

Η ίδια ωστόσο δεν το παραδέχεται και αποφεύγει να μιλήσει για οτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν. Τα μαθήματα όμως που διδάχθηκε από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο φαίνεται αποφασισμένη να τα κάνει πράξη στη σύνθεση της νέας Βουλής που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη. Δηλαδή, στηριζόμενη πάντα στο Σύνταγμα και τους θεσμούς, δεν αποκλείεται να τη δούμε να αλλάζει όλα όσα είχε επισημάνει ως στρεβλά στον πρότερο κοινοβουλευτικό της βίο.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, η Κωνσταντοπούλου είχε αποδώσει το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε στο Κοινοβούλιο στο ασφυκτικό πρόγραμμα των βουλευτών. Συχνά δηλαδή οι βουλευτές έπρεπε να συμμετέχουν ταυτόχρονα στην Ολομέλεια και σε κάποια επιτροπή –κάτι ιδιαίτερα πιεστικό για κάποιον που ήθελε να κάνει τη δουλειά του.

Η κατηγορηματική αντίθεσή της με τις «επιτροπές-φαντάσματα», όπως τις αποκαλούσε, αφού τις περισσότερες φορές δεν κατέληγαν σε κάποιο συμπέρασμα, αλλά και η ενόχλησή της με τα άδεια βουλευτικά έδρανα στην Ολομέλεια είναι γνωστή. Υπό αυτό το σκεπτικό, μια καλύτερη διαχείριση του χρόνου και του προγράμματος της ημερήσιας διάταξης θα πρέπει να θεωρηθεί ως η πρώτη σίγουρη αλλαγή στην οποία θα προχωρήσει η νέα Πρόεδρος του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κωνσταντοπούλου αναμένεται να κινηθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες. Προσανατολίζεται αρχικά στην αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι οι συζητήσεις και η δημόσια διαβούλευση. Ετσι δεν αποκλείεται να επιδιώξει την ενίσχυση του ανοίγματος του νομοθετικού έργου στην κοινωνία μέσω της αύξησης του αριθμού των συνεδριάσεων με τους κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλα, το γεγονός ότι στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο –είτε από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια είτε μέσω των επιτροπών στις οποίες συμμετείχε –ζητούσε περισσότερη διαφάνεια δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Στενοί συνομιλητές της, λοιπόν, δεν αποκλείουν να επιχειρήσει –σύμφωνα με την αγαπημένη της έκφραση –να φωτίσει «υποθέσεις που τόσα χρόνια αραχνιάζουν στα συρτάρια».

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να εστιάσει και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αναβαθμίζοντας όχι μόνο το έργο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά και της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Μάλιστα, μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, η νέα Πρόεδρος ενδέχεται να επιδιώξει την υποστήριξη ζητημάτων γύρω από τις διεκδικήσεις της χώρας και τη διαγραφή του χρέους καθώς και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Επίσης, το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, δεσμεύθηκε στην επαναφορά του καθημερινού μπρίφινγκ των δημοσιογράφων αποτελεί και το πρώτο δείγμα γραφής που θα ακολουθηθεί γενικότερα στο κομμάτι της ενημέρωσης. Υπό αυτά τα δεδομένα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να προχωρήσει σε κινήσεις για την ενίσχυση της ενημέρωσης –βεβαίως όχι σε καθημερινή βάση αλλά συστηματικά.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ. Στο άκουσμα της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα Πρόεδρο της Βουλής αντέδρασαν μέσω ανακοινώσεων η ΝΔ και Το Ποτάμι.

Η Συγγρού σε ανακοίνωσή της επέκρινε την επιλογή, σημειώνοντας ότι «ενώ ο υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να σηματοδοτεί συναινέσεις και συνθέσεις ανάμεσα σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, προφανώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά αυτά».

Επίσημη στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία δεν υπάρχει ακόμη. Ωστόσο, αν αποφασίσει να μη στηρίξει την υποψηφιότητα της Κωνσταντοπούλου ενδέχεται να έχει διαρροές στη μυστική ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής.

Και αυτό γιατί από ό,τι τεκμαίρεται από τη συμπεριφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη –όχι μόνο υποδέχθηκε τη διάδοχό του με ένα μπουκέτο λουλούδια αλλά με δική του πρωτοβουλία πραγματοποίησε μαζί της δύο διαδοχικές συναντήσεις για να την ενημερώσει για όλα τα θέματα του Κοινοβουλίου και να της συστήσει όλους τους αξιωματούχους με τους οποίους μελλοντικά θα συνεργαστεί –προσανατολίζεται να την ψηφίσει.

Εξίσου ενδεικτική είναι και η δήλωση στήριξης του βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κωνσταντοπούλου «διαθέτει ζηλευτή νομική κατάρτιση, έχει την ικανότητα να προσεγγίζει με θεσμικό τρόπο τα κοινοβουλευτικά θέματα και διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική ικανότητα για να διευθύνει με επάρκεια τις εργασίες της Βουλής μέσα από τις οποίες ασκείται η λαϊκή κυριαρχία».

Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί στην επιτροπή της Βουλής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, στην οποία ο Τζαβάρας ήταν πρόεδρος.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

«Μόνιμη πρωταγωνίστρια κοινοβουλευτικών καβγάδων»

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η ανακοίνωση του Ποταμιού για την επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο συγκεκριμένο αξίωμα. «Αντί να επιλεγεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει, επιλέχθηκε η μόνιμη πρωταγωνίστρια των κοινοβουλευτικών καβγάδων» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως.

Την περασμένη Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για τη στάση που θα κρατήσουν στην ψηφοφορία απάντησε πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμα.