Οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για τον νέο Πρωθυπουργό (και την κυβέρνησή του) δεν θ’ απορρέουν μόνο από τις χρόνιες χρεοκοπικές παθογένειες και τις αναπαραγόμενες αγκυλώσεις. Αντίθετα, θα παροξύνονται και από επωδύνως πιεστικές (κι εξίσου επικίνδυνες) υποτροπές εθνικών ζητημάτων. Πέραν των ευρύτερων περιπλοκών που ανελίσσονται σε όμορες γεωγραφικές ζώνες. Αναπαράγοντας συγκρουσιακές προοπτικές, με

δυναμικές ενεργών ηφαιστείων, στα ρείθρα των οποίων γεωστρατηγικώς εφαπτόμεθα. Και τις οποίες θα υποχρεωθούμε με τον ένα ή τον άλλον τρόπο ν’ αντιμετωπίσουμε στον βαθμό που θα μας επηρεάσουν. Ορα Ρωσο-ουκρανικό.

Ενώ λοιπόν ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται ήδη για το πρώτο του εκτός Ελλάδος ταξίδι στη Λευκωσία, στο Κυπριακό (που μέχρι σήμερα ιεραρχείται ως «πρώτη προτεραιότητα») σημειώνονται συγκυριακά καθ’ όλα κρίσιμες εξελίξεις. Αρνητικές δυστυχώς. Που εάν δεν αντιμετωπισθούν με αποτελεσματική διαχείριση, θα οδηγήσουν αφεύκτως σε καθαυτό ανεπιθύμητες τροπές. Με συνέπειες που θ’ αποβούν ενδεχομένως (για να μην πούμε με βεβαιότητα) μη αναστρέψιμες. Και από τις οποίες θ’ αναπαραχθούν νέα τετελεσμένα που θα νομιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις κατοχικές πραγματικότητες. Καθώς αυτά θ’ αποτελέσουν εκ των πραγμάτων είτε de facto «εξ επιβολής» λύση γεωπολιτικής διαιρέσεως –χωρίς ελληνική εννοείται συναίνεση, προς το παρόν τουλάχιστον –είτε μονοδρομική δυναμική de jure αποδοχή μείζονος ιστορικού συμβιβασμού, στη βάση τουρκικής συγκυριαρχίας, με κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γιατί αυτό είναι που αυτή τη στιγμή «παίζεται». Και που περνά μέσα από την άτυπη και σιωπηρή «ταϊβανοποίηση» των κατεχομένων.

Οταν λοιπόν το αεροπλάνο του έλληνος Πρωθυπουργού θα προσεγγίζει το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο ίδιος θα μπορέσει ενδεχομένως να διακρίνει στον ορίζοντα (προς τις νοτιοανατολικές παρυφές της κυπριακής ΑΟΖ) τουρκικά πολεμικά να κόβουν προκλητικά βόλτες σε ακτίνα βολής από τη Λεμεσό. Επιβεβαιώνοντας εν τη πράξει, νέα φάση στρατιωτικής επιδρομής. Χωρίς κανένα να συγκινούν ή ν’ ανησυχούν. Και χωρίς κανένας να παρεμβαίνει. Αρα και χωρίς υπολογίσιμο κόστος για την πειρατική παρεμβολή σε χώρο θεσμικώς ενσωματωμένο στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το ακόμη χειρότερο: Τα Ηνωμένα Εθνη να θέτουν επίσημα ζήτημα «για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων»! Και (σε περίεργη συγχορδία) τις Βρυξέλλες να φλερτάρουν ανοικτά με την προαγωγή «απευθείας εμπορίου» με το ψευδοκράτος! Οπόταν και το κατοχικό μόρφωμα (που για την Αγκυρα συνιστά πρωτοβάθμιο στρατηγικό προγεφύρωμα) θα έχει προδήλως αναβαθμισθεί. Αποκτώντας χαρακτηριστικά ενός μη αναγνωρισμένου μεν, αλλά καθ’ όλα (σιωπηρώς έστω) αποδεκτού πολιτειακού μορφώματος! Κι αυτό:

1 Θα ενεργοποιήσει αυτομάτως την αντίστροφη μέτρηση για την απομείωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Που παρά την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θ’ αποβεί εκ των πραγμάτων «κράτος υπό περιορισμό». Τουλάχιστον όσον αφορά την κρατική της κυριαρχία.

2 Θα οδηγήσει ως αποτέλεσμα τον κυπριακό Eλληνισμό επί κενού. Αφαιρώντας τον μοναδικό θώρακα επαρκούς ασφαλείας, που είναι η κρατική του οντότητα. Οπόταν (και με υπονόμευση της ιστορικής του συνέχειας) κινδυνεύει ν’ αποκτήσει δυνάμει και ημερομηνία εθνικής (και φυσικής) λήξεως. Το απευκταίο.

Αυτό δεν είναι δυνατόν ούτε η Λευκωσία μόνη να το διαχειρισθεί αποτρεπτικά. Ούτε και η Αθήνα να το παραγνωρίσει. Γιατί: Τυχόν κατάρρευση θ’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αποσαθρώνοντας τις αιγαιωτικές πύλες. Την ώρα μάλιστα που υπάρχουν ανοικτά και άλλα κρίσιμα ζητήματα στις βόρειες παρυφές των εθνικών ορίων.

Ειδικότερα όμως όσον αφορά την Κύπρο (ως τον υπό τις ιστορικές περιστάσεις έτερο πυλώνα του Eλληνισμού), πρέπει να σημειωθεί και το γεγονός της οριοθετήσεως των θαλάσσιων ζωνών, στο σημείο που εφάπτονται εκείνων της Ελλάδος. Και που: Εάν δεν ρυθμισθεί και κατοχυρωθεί και αν παρ’ ελπίδα διεμβολισθεί από την Τουρκία με γεωπολιτικά τετελεσμένα (που είναι ήδη ορατά), τότε ο χώρος θα έχει τεμαχισθεί. Οπόταν και η Κύπρος όχι απλώς «θα βρίσκεται δυστυχώς μακράν», αλλά εκτός πλέον εθνικής εμβελείας!

Ενώ Νταβούτογλου κι Ερντογάν θα καταβροχθίζουν ακόπως τα τζάμπα κέρδη των κοιτασμάτων.