Τριακόσιοι επιζώντες από το διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο μαζικής εξόντωσης του Αουσβιτς επέστρεψαν χθες στον μαρτυρικό αυτό τόπο για να λάβουν μέρος στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την απελευθέρωσή του από τον Κόκκινο Στρατό. Σε ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα οι επιζώντες και πλήθος ηγετών από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στην πύλη από όπου έμπαιναν τα τρένα στο στρατόπεδο, το σημείο δηλαδή όπου ολοκλήρωσαν το τελευταίο ταξίδι της ζωής τους οι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που δολοφονήθηκαν στο Αουσβιτς-Μπιρκενάου.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία ενός από τους επιζώντες, του 85χρονου Ρομάν Κεντ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από τους ηγέτες να θυμούνται τις θηριωδίες των Ναζί και να δώσουν αγώνα για την ανοχή.

«Δεν θέλουμε το δικό μας παρελθόν να γίνει το μέλλον των παιδιών μας» είπε επανειλημμένως προκαλώντας τα έντονα χειροκροτήματα των παρόντων. Οι εκδηλώσεις στην Πολωνία, η οποία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, είχαν έντονη την αίσθηση της μελαγχολίας καθώς θα είναι η τελευταία μεγάλη επέτειος απελευθέρωσης του στρατοπέδου στην οποία μεγάλος αριθμός επιζώντων ήταν αρκετά καλά στην υγεία τους ώστε να παρευρεθούν. Στην προηγούμενη «στρογγυλή επέτειο» πριν από 10 χρόνια οι επιζώντες που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση ήταν 1.500.

«Οσοι κατόρθωσαν να επιβιώσουν σκέπτονται με θλίψη ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους πέρασαν όσα πέρασαν και τώρα που βρίσκονται στο τέλος του δρόμου δεν ξέρουν τι κόσμο αφήνουν στα εγγόνια τους» είπε ο Στίβεν Σμιθ, διευθυντής του Shoah, του ιδρύματος που έχει στόχο να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του Ολοκαυτώματος. «Αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι. Εμείς τους απογοητεύσαμε».

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου Ρόναλντ Λόντερ μιλώντας στους παριστάμενους ζήτησε από τους ηγέτες να αποτρέψουν ένα άλλο Αουσβιτς και προειδοποίησε ότι η άνοδος τους αντισημιτισμού οδηγεί πολλούς Εβραίους να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ομιλία του διαμορφώθηκε από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία που είχαν στόχους σκιτσογράφους και Εβραίους. «Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι το μίσος εναντίον των Εβραίων είχε εξαφανιστεί. Σιγά σιγά όμως η δαιμονοποίηση των Εβραίων έχει αρχίσει να επιστρέφει» τόνισε. «Και πάλι οι νεαροί Εβραίοι φοβούνται να φορέσουν γιαρμούλκε στο κεφάλι τους όταν περπατάνε στους δρόμους του Παρισιού, της Βουδαπέστης και του Λονδίνου. Αλλη μία φορά, οι εβραϊκές επιχειρήσεις γίνονται στόχοι επιθέσεων. Και άλλη μία φορά, οι εβραϊκές οικογένειες εγκαταλείπουν την Ευρώπη».

ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ. Εκτός από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι όπου τέσσερις Εβραίοι σκοτώθηκαν σε ένα κατάστημα, πέρυσι τον Μάιο ένοπλος δολοφόνησε άλλα τέσσερα άτομα στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, ενώ το 2012 ένας ραβίνος και τρία παιδιά δολοφονήθηκαν στην Τουλούζη.

Μεταξύ των παρόντων ήταν ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει δεσμευθεί να πολεμήσει τον βίαιο εξτρεμισμό που πρόσφατα πλήγωσε τη χώρα του με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo» και στο κατάστημα κοσέρ. Παρόντες στη χθεσινή τελετή ήταν και οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Αυστρίας, των δύο χωρών που αιματοκύλισαν την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.