Αρκετοί από τους βουλευτές του Ποταμιού βρίσκονταν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου τουλάχιστον μισή ώρα πριν από τις 12 το μεσημέρι, που ήταν προγραμματισμένη η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Στα περισσότερα πηγαδάκια που σχημάτισαν το θέμα της συζήτησης ήταν ένα, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και οι μέχρι στιγμής δηλώσεις των μελών της. Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, με το που ανέβηκε στο βήμα, στην Αίθουσα της Γερουσίας, δεν ήταν φειδωλός στην κριτική του για την πρώτη –κατά τα λεγόμενά του –αριστερή κυβέρνηση της χώρας που «έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνωμοσιολόγους και αντιευρωπαϊστές».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε με σφοδρότητα από τις πρώτες κιόλας παραγράφους του λόγου του στον Πάνο Καμμένο. Οπως είπε χαρακτηριστικά –κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα της συνεδρίασης -, «δεν ξέρω, ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν και να μελετούν ένα μόνο τμήμα της πρόσφατης Ιστορίας μας, αλλά τους πληροφορούμε ότι ο νέος υπουργός Αμυνας ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου». Και συνέχισε κριτικάροντας δύο πιο πρόσφατες –sic –αποκαλύψεις του νέου υπουργού Αμυνας, ότι «οι ξένοι μάς ψεκάζουν για να είμαστε άβουλοι» και ότι «οι Εβραίοι της Ελλάδας πληρώνουν λιγότερους φόρους».

Παρ’ όλα αυτά έσπευσε να τονίσει ότι στο κόμμα του δεν είναι εχθροί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίπαλοι, και προσδοκούν «ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαπτισμένη στην κολυμβήθρα της κυβερνητικής πραγματικότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων, να επουλώσει κάποια από τα τραύματα της κοινωνίας και να ισορροπήσει τη χώρα στη νέα Ευρώπη που αλλάζει». Αν και, όπως συμπλήρωσε, οι πρώτες ενδείξεις είναι αρνητικές.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μια εθνική επιτροπή διαπραγμάτευσης και επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να συμμετάσχει. Υπό την προϋπόθεση, φυσικά, οι προτάσεις που αυτή θα κάνει στους εταίρους να μη θέτουν σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη. Πρότεινε μάλιστα από βήματος να ξεκινήσει πριν από τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και μια εσωτερική διαπραγμάτευση. «ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν με πρωτοβουλία του νικητή, του κ. Τσίπρα δηλαδή, τι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει η χώρα από τους συμμάχους της» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της ΚΟ, ο επικεφαλής της προσπάθησε να καταστήσει σαφή και τον ρόλο που φιλοδοξεί να διαδραματίσει εντός της Βουλής το κόμμα του. Οπως και το βράδυ των εκλογών είχε δηλώσει on camera ότι Το Ποτάμι είναι «η τρίτη δημοκρατική δύναμη της χώρας», έτσι και χθες είπε σε βουλευτές, στελέχη αλλά και μέλη της επιτροπής διαλόγου που βρίσκονταν στα έδρανα: «Είμαστε η τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει, πριν από τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, «ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να συζητήσουν τι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει η χώρα από τους συμμάχους της»