Για θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και ηχηρό μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα κατά της λιτότητας κάνουν λόγο σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια, μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της Αυστραλίας ABC σε εκτενή ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Στην ανταπόκριση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του απερχόμενου Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και κυρίως στη δήλωσή του ότι «ο λαός μίλησε» και ότι ο ίδιος «παραδίδει μία χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη με ισχυρά ερείσματα στον κόσμο και την περιοχή και για το καλό του τόπου αυτού εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει».

«Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% των ψήφων εντούτοις μάλλον δεν έχει αυτοδυναμία και θα χρειαστεί να συνεργαστεί με ένα από τα μικρότερα κόμματα» αναφέρει το ABC. «Οι Έλληνες δελεάστηκαν από την ελπίδα που τους πρόσφερε ο κ. Τσίπρας» σημειώνεται, ενώ υπογραμμίζεται ακόμα πως και ομογενείς της Αυστραλίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την ελπίδα πως «θα τερματιστεί η μονόπλευρη λιτότητα».

Ο οικονομολόγος Αδάμ Ρόρρης, επικεφαλής της Κίνησης «Αυστραλοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα» δηλώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τιμήσει τη δέσμευσή του για ανακούφιση των ασθενεστέρων τάξεων.

Με δηλώσεις τους σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και πολλοί νεοφερμένοι Έλληνες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνουν τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θέλει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για

Σε αρκετά δημοσίευματα υπογραμμίζεται ότι η νίκη της ελληνικής Αριστεράς θα αποτελέσει πρόκληση για την Ευρωζώνη ενώ σημειώνεται πως σε χαμηλό 11ετίας υποχώρησε η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, γεγονός το οποίο εν μέρει αποδίδεται στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν στην Ελλάδα, καθώς το κόμμα υπόσχεται να ακυρώσει τις πολιτικές λιτότητας.