Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, μίλησε απόψε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος παρασυρόμενος από τους συγκεντρωμένους και το πάθος τους ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «απόψε ο λαός μίλησε, εσείς είσαστε η δημοσκόπηση, την Κυριακή βάζει την υπογραφή της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μια νέα πολιτική δύναμη αρχών και αξιών».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε συχνές αναφορές σε δημοσκοπήσεις, μέσα ενημέρωσης και ισχυρά συμφέροντα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και τα οποία, όπως είπε, τον πολέμησαν λυσσαλέα γιατί δεν ήθελαν τις αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνησή του, πολεμούν και τώρα το ΚΙΝΗΜΑ.

Κάποιοι θέλουν να μην ακουστεί η φωνή μας, να κρύψουν το όνομά μας, αλλά ποιος μπορεί να κρύψει αυτό το πάθος, τόνισε εν μέσω ενθουσιασμού και πρόσθεσε «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει και την Κυριακή θα δουν τι σημαίνει ανατροπή».

Αναφέρθηκε και στα δελτία των τηλεοράσεων, τα οποία, όπως είπε έχουν στόχο να δρέψουν μικροκομματικά οφέλη, να συγκαλύψουν ευθύνες, να μη σηκώσουμε ξανά κεφάλι. Να, όμως, που είμαστε πάλι εδώ. Και τόνισε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησής του δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις και από εκείνους που τις λοιδορούσαν και στη συνέχεια «επιδόθηκαν σε κωλοτούμπες».

Έκανε μια ακόμα αναφορά στα ΜΜΕ τονίζοντας ότι πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τα μιντιακά συμφέροντα με την πολιτική.

Ο πρώην Πρωθυπουργός απαντούσε ή σχολίαζε συχνά τα συνθήματα των συγκεντρωμένων. Σε ένα από τα συνθήματα αναφέρθηκε «την Ελλάδα βούλιαξε ο Καραμανλής» και ο κ. Παπανδρέου σχολίασε ότι «την Ελλάδα δεν τη βούλιαξε ο Καραμανλής, αλλά ένα πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο το οποίο υπηρέτησε πιστά ο κ. Καραμανλής».

Και εν μέσω επευφημιών, πρόσθεσε ότι «εμείς δεν το υπηρετήσαμε, συγκρουστήκαμε, λασπωθήκαμε, τιμωρηθήκαμε», καλώντας τους συγκεντρωμένους να δώσουν φωνή στο ΚΙΝΗΜΑ, προτροπή που έγινε δεκτή με νέο σύνθημα «σεισμός-σεισμός-σοσιαλισμός», στο οποίο απάντησε ο κ. Παπανδρέου λέγοντας «εσείς είσαστε ο σεισμός που θα καταγράψει την Κυριακή η κάλπη».

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τόνισε ότι κάθε ψήφος στο ΚΙΝΗΜΑ είναι για την αυτονομία της πολιτικής και για ευρείες συναινέσεις με ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο. Κανένα κόμμα, πρόσθεσε επικαλούμενος και την προσωπική του εμπειρία, δεν μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμο και χρειάζονται πολλές πλάτες.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το ΚΙΝΗΜΑ δεν πρόκειται να γίνει «πατερίτσα ή παρακολούθημα κανενός» και πάντως, όπως τόνισε όχι ουραγός μιας δεξιάς κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό ακούστηκε σύνθημα που περιείχε τη φράση «ούτε Τσίπρας ούτε Σαμαράς…», το οποίο αποδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι εμείς θέλουμε το λαό μπροστά και υπενθύμισε την πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να εγκρίνει ο λαός την όποια συμφωνία με τους εταίρους.

Και απευθυνόμενος στις ηγεσίες των κομμάτων να απαντήσουν αν λένε «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα ή αν και γιατί φοβούνται το λαό. Ρώτησε επίσης αν προτίθενται να θέσουν την όποια συμφωνία στην κρίση του λαού ή θέλουν λευκή επιταγή.

Σχετικά με το θέμα των συνεργασιών ο κ. Παπανδρέου ακολούθησε την παραδοσιακή γραμμή του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι είμαστε απέναντι στη δεξιά και όσους συνεργάστηκαν μαζί της χωρίς να την σταματήσουν, φράση που ερμηνεύθηκε από τους παρισταμένους ως αιχμή προς την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη.

Είμαστε και απέναντι στην αριστερή συντήρηση, πρόσθεσε, απέναντι στην πελατειακή πολιτική της δεξιάς και απέναντι στη συγκεντρωτική λογική την οποία εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας.

Ειδικότερα για τη ΝΔ ανέφερε ότι ως κυβέρνηση είχε ένα πράγμα να κάνει, να βγάλει τη χώρα προγραμματισμένα, στο τέλος του 2014, από το μνημόνιο και απέτυχε. Παρότι εμείς «κάναμε όλη λάντζα», απέτυχε, τα έκανε μαντάρα, αποχώρησε όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ και πέταξε την καυτή πατάτα στα χέρια άλλων.

Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου έστειλε και άλλο μήνυμα, όταν αναφέρθηκε στην ίδρυση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Ήταν είπε από τις ωραιότερες αποφάσεις στη ζωή μου, γιατί μου ήταν δύσκολο να είμαι ουρά της δεξιάς με αντάλλαγμα μια βουλευτική έδρα.

Και κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «επιχείρησε να κρύψει το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, πίσω από διάφορες ονομασίες, γιατί ντρέπεται για αυτό. Εγώ», τόνισε, «δεν ντρέπομαι για το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΗΜΑ μας υπηρετεί τις ίδιες αρχές».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην «πολεμική» που δέχθηκε ως Πρωθυπουργός από τα διάφορα συμφέροντα, κάνοντας έναν μίνι απολογισμό των οικονομιών που έγινε επί της πρωθυπουργίας του, για να υποστηρίξει ότι πράγματι «λεφτά υπάρχουν».

Είμαστε, τόνισε, μια χώρα που έχει πλούτο, αλλά το θέμα είναι που πάει ο πλούτος.

Με τις αλλαγές που προτείνουμε, ανέφερε επίσης, δεν θα ξαναέχουμε μνημόνια, δεν θα σταλεί ποτέ ξανά ο λογαριασμός στη νέα γενιά. Όχι άλλη λιτότητα, ναι στο νοικοκύρεμα ήταν ένα μήνυμα που έστειλε και στους ευρωπαίους εταίρους.

Με αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες, πρόσθεσε, συγκρουστήκαμε, γι αυτές μας πολέμησαν, γι αυτό μας φοβούνται. Αυτές τις λίγες μέρες, είπε επίσης, ακούστηκε, επιτέλους, η αλήθεια, σπάσαμε μύθους.

Παραδέχθηκε ότι στη διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργού της Ελλάδας έγιναν και λάθη, αλλά ο ίδιος δεν κρύφτηκε και δεν πέταξε την καυτή πατάτα σε άλλον.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μας πολέμησαν, αλλά δεν ηττηθήκαμε και είμαστε πάλι σήμερα εδώ».

Και πρόσθεσε ότι αν υπάρξει δικαίωση, αυτή δεν θα είναι προσωπική, αλλά δικαίωση του λαού και των αγώνων του. Γιατί, για μας, τόνισε: «πάνω απ΄ όλα είναι οι αξίες, πάνω απ΄ όλα είναι οι Έλληνες, πάνω απ΄όλα είναι η Ελλάδα».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα και ο πρώην Π0ρόεδρος της Βουλής (από το 1993 έως το 2004) Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους.