Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) προκάλεσε η πρόσφατη υπουργική απόφαση που «αναβαθμίζει» το ρόλο των νοσηλευτών, δίνοντας τους το πράσινο φως να συνταγογραφούν ακόμη και ήπια φάρμακα.

Το προεδρείο του Συλλόγου κάνει λόγο για «προσβολή προς το ιατρικό λειτούργημα και τους πολίτες», ζητώντας την άμεση ακύρωση της απόφασης αυτής.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει: «Η υπουργική απόφαση της 19ης Ιανουαρίου 2015 η οποία καθορίζει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες των νοσηλευτών είναι απόφαση προεκλογικού χαρακτήρα, η οποία ευτελίζει τόσο την πολιτική ζωή όσο και την ιατρική λειτουργία».

Και συνεχίζει: «Τιμούμε τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές, συνεργαζόμαστε στενά στα νοσοκομεία και στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία με την υψηλή επιστημονική γνώση και την τεκμηριωμένη εμπειρία που διαθέτει».

Επιπλέον, ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν παρενέργειες όσον αφορά τη σχέση των γιατρών με τους νοσηλευτές, επισημαίνοντας ότι «ο νοσηλευτής δεν λειτουργεί ποτέ αυτόνομα, αλλά πάντοτε κάτω από τις ιατρικές οδηγίες».

«Η απόφαση αυτή αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος – Άρθρο 5, παράγραφος 5 και Άρθρο 21, παράγραφος 3 και αν δεν ακυρωθεί από τον ίδιο τον Υπουργό θα προσφύγουμε για την ανάκλησή της στη Δικαιοσύνη», καταλήγει η ανακοίνωση.