Μετάλλια Εξόχου Πράξεως σε 42 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, που αποτέλεσαν τα πληρώματα των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάσωση των επιβατών του Ε/Γ-Ο/Γ «Norman Atlantic» στην Αδριατική από τις 28 έως τις 30 Δεκεμβρίου, απένειμαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Ναυτιλίας και Αιγαίου, Νίκος Δένδιας και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αντίστοιχα, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

«Στην επιχείρηση αυτή οι Ενοπλες Δυνάμεις μας και το Λιμενικό Σώμα έδειξαν για άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, επαγγελματισμού, ικανοτήτων και αίσθησης καθήκοντος που διαθέτουν.

Η φρεγάτα ‘Ναβαρίνο’ και τα ιπτάμενα μέσα που διαθέσαμε ως ελληνική Πολιτεία ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και συνεργάστηκαν εξαιρετικά για τον κοινό σκοπό, σε μια γιγάντια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Με σκοπό να σώσουν ανθρώπινες ζωές, αψήφησαν κάθε κίνδυνο, μέσα σε αδιανόητα δύσκολες καιρικές συνθήκες» είπε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς, όποτε κληθούν, ανταποκρίνονται στο ακέραιο στο καθήκον τους με αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πίστη στην πατρίδα και τα ιδανικά που υπηρετούν».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους, αποτελεί εμμέσως μήνυμα προς όλους. Μήνυμα τόσο προς συμμάχους και εταίρους, όσο και σε δυνητικούς αντιπάλους. Μήνυμα αξιοπιστίας, συνεργασίας, ειρήνης, σταθερότητας, επίσης όμως μήνυμα αποτροπής».

Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβατών του «Norman Atlantic»ακόμη συνεχίζεται, υπό την καθοδήγηση των ιταλικών Αρχών και με τη συνδρομή των ελληνικών μέσων, εναερίων και πλωτών, «διότι θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί στους οικείους των αγνοουμένων μία σαφής απάντηση για τους δικούς τους».

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, «παρά το μέγεθος των περικοπών στους προϋπολογισμούς των υπουργείων Αμυνας και Ναυτιλίας, συνέχισε να επιτηρεί με ασφάλεια όλο τον εκτεταμένο χώρο που έχει αναλάβει ως διεθνή υποχρέωση, να επιτηρεί για έρευνα και διάσωση τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.

Κι αυτό το πέτυχε γιατί οι άνθρωποι που υπηρετούν την πατρίδα μας έχουν υψηλό αίσθημα αυταπάρνησης, πατριωτισμού και προσφοράς. Δε θα μπορούσαμε να είχαμε διασώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αν δεν υπήρχε αυτή η καθημερινή προσφορά από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος και των Σωμάτων Ασφαλείας» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.