Εάν κάτι καθορίζει την τύχη της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό είναι η τιμή του πετρελαίου. Κάθε παγκόσμια ύφεση που συνέβη από το 1970 ακολούθησε τον διπλασιασμό της τιμής του μαύρου χρυσού. Οσες φορές οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο μισό και έμειναν εκεί για έξι μήνες καταγράφηκε σημαντική επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το πετρέλαιο, που έχει πέσει από τα 100 στα 50 δολάρια, βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το κρίσιμο σημείο. Το νέο αυτό επίπεδο των τιμών όμως θα είναι το κατώτερο ή το ανώτερο όριο διαπραγμάτευσης του μαύρου χρυσού; Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι τα 50 δολάρια είναι το κατώτερο όριο επειδή οι θέσεις που έχουν πάρει οι επενδυτές στις αγορές δείχνουν ότι υπάρχει προσδοκία για άνοδο τιμών στα 70 ή στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Ομως η ιστορία δείχνει ότι τα σημερινά επίπεδα τιμών μπορεί να είναι το ανώτερο όριο και ότι αυτές ενδέχεται να υποχωρήσουν έως τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Εάν εξετάσουμε το θέμα με τη λογική που προκύπτει από τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα. Το οριακό κόστος που έχουν οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα γίνει η οροφή για τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, ενώ το κόστος παραγωγής από συμβατικά κοιτάσματα στις χώρες του ΟΠΕΚ και στη Ρωσία θα γίνει το κατώτερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φθάσουν οι τιμές. Σήμερα εκτιμήσεις για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναφέρουν ότι αυτή κοστίζει περίπου 50 δολάρια το βαρέλι. Οι εκτιμήσεις για το κόστος παραγωγής πετρελαίου από συμβατικά κοιτάσματα αναφέρουν ότι αυτό διαμορφώνεται σε περίπου 20 δολάρια το βαρέλι. Επομένως, η διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στη σύγχρονη εποχή, όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, θα πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 50 δολαρίων το βαρέλι.

Ο Ανατόλ Καλέτσκι είναι πρόεδρος

του Institute for New Economic Thinking

και συγγραφέας του «Capitalism 4.0,

The Birth of a New Economy»