ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποίησαν ποσοτική χαλάρωση οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία για να αποφασίσει ποια θα είναι η ποσότητα των κρατικών ομολόγων που μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο δικού της ανάλογου προγράμματος. Αυτό είπε το μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Οι δηλώσεις του Κερέ επιβεβαιώθηκαν και από το γραφείο Τύπου της ΕΚΤ.

«Λαμβάνουμε υπόψη μας την εμπειρία των Αμερικανών και των Βρετανών για να αποφασίσουμε πόσα ομόλογα θα αγοράσουμε» είπε ο Κερέ.

Καθώς ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, η τράπεζα εξετάζει να προχωρήσει σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν διευρύνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους με τέτοια προγράμματα για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Η ευρωζώνη βρίσκεται ήδη βυθισμένη σε αποπληθωρισμό, καθώς οι τιμές υποχώρησαν τον Δεκέμβριο κατά 0,2% για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στελέχη της ΕΚΤ έχουν ήδη παρουσιάσει στους κεντρικούς τραπεζίτες που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μοντέλα που αφορούν συνολικές αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 500 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για ομόλογα που έχουν υψηλή αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, σύμφωνα με πηγές που παρευρέθησαν στη σχετική συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιανουαρίου. Τα στελέχη της ΕΚΤ παρουσίασαν στους κεντρικούς τραπεζίτες της ΕΚΤ διάφορες επιλογές για αγορές κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές κρατικών ομολόγων που έχουν την υψηλότερη αξιολόγηση ΑΑΑ ή οι αγορές ομολόγων που έχουν αξιολόγηση τουλάχιστον ΒΒΒ-.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συναντηθεί στις 22 Ιανουαρίου στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει τι θα κάνει με το πρόγραμμα αλλά και εάν οι αγορές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ομόλογα συγκεκριμένων χωρών της ευρωζώνης ή εάν θα είναι πιο ευρείες ώστε να αφορούν ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ο Κερέ στη «Λιμπερασιόν».

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στους «Αϊρις Τάιμς», ο Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα εξετάζει επίσης μέτρα αντιμετώπισης ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών από την τυχόν εφαρμογή ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. «Μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επειδή θα αυξηθούν οι τιμές» είπε. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα, ώστε εάν υπάρξει παράπλευρη αρνητική εξέλιξη να μπορούμε να έχουμε απάντηση και να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια εξέλιξη» πρόσθεσε.

© Bloomberg News