Η Βουλγαρία θα αρχίσει συνομιλίες με στόχο την ένταξή της στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βλάντισλαβ Γκοράνοφ την Πέμπτη το βράδυ και πρόσθεσε ότι η βαλκανική χώρα ενδέχεται να ενταχθεί ως συμβαλλόμενο μέρος στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ II) ως τα τέλη του 2018, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Nova.

Ο Γκοράνοφ είπε ότι η Σόφια θα ζητήσει από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης να την ενημερώσουν τι πρέπει να κάνει ώστε να της επιτραπεί να εισέλθει σε πρώτη φάση για δύο χρόνια στον ΜΣΙ II.

«(Θα ρωτήσουμε) τι και έναντι τίνος, με αντάλλαγμα ποια διαρθρωτικά μέτρα» οι χώρες της ευρωζώνης «θα επιτρέψουν στη Βουλγαρία να μπει στον χώρο αναμονής της ευρωζώνης», είπε ο Γκοράνοφ στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν η Βουλγαρία μπορεί να εισέλθει στον ΜΣΙ II εντός της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Νοέμβριο, ο Γκοράνοφ απάντησε: «νομίζω ότι είναι απόλυτα εφικτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ικανή πολιτική συναίνεση στη Βουλγαρία για την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος από τη χώρα, η οποία έχει συνδέσει το νόμισμά της με το ευρώ από το 1997.

Αναλυτές και τραπεζικοί καλούν την κεντροδεξιά κυβέρνηση να προωθήσει μέτρα για να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να ενισχυθεί η επιτήρησή του, μετά την κατάρρευση του τέταρτου μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Βουλγαρίας το 2014.

Η ενδημική διαφθορά και οι ανεξέλεγκτες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος ήταν ανάμεσα στους παράγοντες που εμπόδισαν προηγούμενες απόπειρες του πιο φτωχού κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιτύχει την ένταξή της στον ΜΣΙ II, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.