Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει «άπειρες δυνατότητες» για την υποστήριξη της ευρωζώνης, που βρίσκεται στο χείλος του αποπληθωρισμού, δηλώνει ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Die Zeit, δίνοντας μία ακόμη ένδειξη για το ότι επίκειται μαζική αγορά κρατικών τίτλων χρέους.

«Ολα τα μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών είναι αποφασισμένα να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με τον τρόπο που αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά δεν ισχύει ότι οι δυνατότητές μας είναι άπειρες», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στην εβδομαδιαία Die Zeit που κυκλοφορεί την Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οφείλουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα βασικά επιτόκια, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό» με το βασικό επιτόκιο στο 0,05%, εξηγεί ο Μάριο Ντράγκι. «Αυτήν τη στιγμή πρέπει να προσφύγουμε σε μη συμβατικά μέσα, δηλαδή στην τροποποίηση του μεγέθους και της σύνθεσης του ισολογισμού της ΕΚΤ».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες, μετά την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των κυβερνητών στις 22 Ιανουαρίου ή στην επόμενη, του Μαρτίου, πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών τίτλων χρέους, στο πρότυπο της αμερικανικής Fed ή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η διαδικασία με την οποία θα γίνει αυτό αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας.