Αυξάνονται κι άλλο τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας καθώς η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας που πλέον διαμορφώνεται μόλις μία βαθμίδα πάνω από το junk.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ρωσίας είναι η βουτιά των τιμών του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και η σημαντική υποχώρηση του ρουβλίου.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας μετά την υποβάθμιση της Fitch διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ινδίας και της Τουρκίας. Οι προοπτικές μάλιστα είναι αρνητικές, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να γίνει και άλλη υποβάθμιση.

Η Ρωσία βρίσκεται το χείλος της ύφεσης μετά τη σοβαρή υποχώρηση που σημείωσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού από το περασμένο καλοκαίρι αλλά και την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις έχουν αποκλείσει τις ρωσικές εταιρείες από τις διεθνείς αγορές και μείωσαν το ενδιαφέρον τον επενδυτών για τις μετοχές, τα ομόλογα και το νόμισμα της χώρας. Η Μόσχα έχει απαντήσει αυξάνοντας κατά πολύ τα επιτόκια δανεισμού σε ρούβλι. Επίσης έχει εκπονήσει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας.

© Bloomberg News