Στην οδυνηρή παραδοχή ότι οι ταυτοποιημένοι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo την Τετάρτη παρακολουθούνταν από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές προχώρησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Μιλώντας στο δίκτυο RTL o Μανουέλ Βαλς είπε ότι οι δράστες της επίθεσης «τελούσαν χωρίς αμφιβολία υπό παρακολούθηση» από τις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες.

Προσέθεσε ότι δεν υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος» και επικαλέστηκε τις «δυσκολίες» που προκαλεί στην αστυνομία «ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Ο Μανουέλ Βαλς, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ενημέρωσαν τα ξημερώματα τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στις έρευνες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δραστών: Πρόκειται για τουςΣαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ: Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι πρώτοι δύο -αδέλφια- αναζητούνται ως οι άλλοι δύο δράστες της βάρβαρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς.

Ο Γάλλος Σερίφ Κουασί, 32 ετών, που καταζητείται μαζί με τον αδελφό του Σαΐντ, 34 ετών, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση εναντίον της εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo και είναι γνωστός στη γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, είχε καταδικαστεί πρώτη φορά το 2008 γιατί συμμετείχε σε αποστολή μαχητών στο Ιράκ.

Γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1982 στο Παρίσι, γαλλικής εθνικότητας και, με το υποκοριστικό Αμπού Ισέν, ο Σερίφ Κουασί ανήκε σε αυτό που ονομαζόταν «το δίκτυο του Μπιτ-Σομόν (Buttes-Chaumont)». Υπό την ηγεσία του εμίρη Φαρίντ Μπενγετού, το δίκτυο αυτό αναλάμβανε την αποστολή τζιχαντιστών στο Ιράκ για να καταταγούν στις τάξεις της ιρακινής πτέρυγας της Αλ Κάιντα, της οποίας ηγείτο τότε ο Αμπου Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Είχε συλληφθεί μόλις πριν αναχωρήσει αεροπορικώς για τη Συρία, στη συνέχεια για το Ιράκ, είχε δικαστεί το 2008 και καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, από τα οποία 18 μήνες με αναστολή.

Δύο χρόνια αργότερα, το όνομά του είχε ακουστεί σε ένα σχέδιο απόπειρας απόδρασης του ισλαμιστή Σμαΐν Αΐτ Αλί Μπελκασέμ, πρώην μέλους της ένοπλης αλγερινής ισλαμικής οργάνωσης GIA, που είχε καταδικαστεί το 2002 σε ισόβια κάθειρξη για την επίθεση που διέπραξε σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι (στάση: Μουσείο Ορσέ) τον Οκτώβριο του 1995 κατά την οποία τραυματίστηκαν 30 άνθρωποι.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν τον Σερίφ Κουασί ύποπτο ως προσκείμενο ενός προσώπου του ριζοσπαστικού γαλλικού Ισλάμ, του Τζαμέλ Μπεγκάλ που εξέτισε δεκαετή κάθειρξη για την προετοιμασία επιθέσεων. Ο Σερίφ Κουασί θεωρείται ύποπτος για τη συμμετοχή του μαζί με τον Μπεγκάλ στην εκπαίδευση.

Ενώ του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην υπόθεση αυτή, επωφελήθηκε ενός απαλλακτικού βουλεύματος…