Σχεδιασμένη μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ήταν η βομβιστική επίθεση που θα γκρέμιζε τις φυλακές Κορυδαλλού ώστε να ανοίξει τον δρόμο για την απόδραση φυλακισμένων μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, ενδεχομένως και σε όσους κρατουμένους θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.

Τα νέα ευρήματα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την αστυνομική έρευνα στις δύο γιάφκες του Λουτρακίου και της Αναβύσσου συμπληρώνουν τα κομμάτια του παζλ για το σχέδιο. Ανάμεσα στα ευρήματα, στο κρησφύγετο γιάφκα της Αναβύσσου ήταν και δύο κάδοι με λαστιχένια εξαρτήματα αυτόματου ποτίσματος με προσαρμοσμένα πάνω τους καρφιά. Αποτελούσαν όπως φαίνεται παγίδες που θα έστηναν οι τρομοκράτες στον δρόμο κατά τη διαφυγή μετά τη βομβιστική επίθεση με σκοπό να σκάσουν τα λάστιχα στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας που θα τους κυνηγούσαν. Επιπλέον, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, είχαν φροντίσει να κάνουν παρεμβάσεις και στο κλειστό φορτηγάκι μάρκας Μιτσουμπίσι, το ένα από τα δύο κλεμμένα αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην αυλή της μονοκατοικίας γιάφκας στην ευρύτερη περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου.

Εκτός από τις πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που είχαν τοποθετήσει και στα δύο οχήματα, επιπλέον στο Μιτσουμπίσι είχαν καλύψει με ζελατίνες-μεμβράνη το πίσω τμήμα του κλειστού φορτηγού ώστε να είναι αθέατο το εσωτερικό του από «αδιάκριτα μάτια».

Αναλυτικό για τη διαδρομή κατά πάσα πιθανότητα της διαφυγής αποτελεί και ο χάρτης με χειρόγραφες σημειώσεις, ο οποίος βρέθηκε στη γιάφκα κρησφύγετο της Αναβύσσου. Στον χάρτη φαίνεται το δρομολόγιο διαφυγής προς το Χαϊδάρι – Δαφνί, όπου οι τρομοκράτες κατά πάσα πιθανότητα θα άλλαζαν αυτοκίνητο. Αλλωστε ήδη είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν πλαστές πινακίδες με αριθμούς κυκλοφορίας ΥΖΗ2569 και ΥΡΧ4397 προκειμένου πιθανότατα να τις τοποθετήσουν σε άλλα δύο αυτοκίνητα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν στο κομβόι της επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο ζευγάρια των πλαστών πινακίδων βρέθηκαν στη γιάφκα της Περαχώρας, ενώ στο κρησφύγετο της Αναβύσσου βρέθηκε κομμάτι χαρτιού με χειρόγραφη «προπαρασκευαστική σημείωση με τον αριθμό μιας από τις δύο πινακίδες που βρέθηκαν στην Περαχώρα».

ΕΞΠΕΡ ΣΤΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ. Ο «Μανώλης» της 17 Νοέμβρη το χρονικό διάστημα που ήταν στη φυλακή φρόντισε όπως φαίνεται να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τις γνώσεις του στα εκρηκτικά. Ο βασικός πειραματισμός του, όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα της Αναβύσσου, ήταν να εξελίξει τις βόμβες που ενεργοποιούνται με κινητό τηλέφωνο οι οποίες θα του έδιναν μεγάλο πλεονέκτημα.

Στην Ανάβυσσο βρέθηκε μια «έτοιμη» συσκευή κινητού τηλεφώνου με προσαρμοσμένα καλώδια και μπαταρία που παραπέμπουν ως μέρος συνδεσμολογίας αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού. Ο Ξηρός από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι δεν έκανε χρήση κινητού τηλεφώνου για να μην εντοπιστεί. Στο σπίτι βρέθηκαν ακόμα κάρτες μνήμης, κάρτες SIM και στελέχη καρτών SIM.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα αποτελούν δύο συσκευές αποθήκευσης δεδομένων USB, οι οποίες βρέθηκαν και στα δύο σπίτια και ήδη εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

«ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΤΑΠΕΡ». Μπαρουταποθήκη πάντως αποτελούσε το κρησφύγετο στο Λουτράκι, το οποίο ο Ξηρός και η ομάδα του φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν ως χώρο αποθήκευσης εκρηκτικών και κατασκευής βομβών. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και «εκρηκτικά τάπερ». Ειδικότερα βρέθηκαν 45 τάπερ με άγνωστη ουσία λευκού χρώματος σε στερεά μορφή, πιθανόν νιτρικό αμμώνιο. Οι ποσότητες των εκρηκτικών και οι πρώτες ύλες για την παρασκευή τους επιβεβαιώνουν τις υποψίες των αρμοδίων της Αντιτρομοκρατικής.

Η επίθεση-μαζική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού ήταν μόνο η αρχή. Ο σχεδιασμός ήταν με τη νέα τρομοκρατική ομάδα να ακολουθήσει αλυσίδα εντυπωσιακών επιθέσεων.

Το δίκτυο των συνεργών του Ξηρού, το οποίο όπως εκτιμάται αποτελείται και από νέα πρόσωπα με καθαρό μητρώο που δεν φαίνεται να έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές, αποτελεί την κύρια προτεραιότητα των αρμοδίων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τρίτου σπιτιού, το οποίο οι διωκτικές αρχές εικάζουν ότι χρησιμοποιούσαν ο Ξηρός και συνεργοί του.