Η Κίνα επιταχύνει την υλοποίηση 300 έργων υποδομής, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 1,1 τρισ. δολάρια, καθώς προσπαθεί να τονώσει την ανάπτυξη που κινδυνεύει να υποχωρήσει κάτω από το 7%.

Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ενέκρινε τα έργα αυτά, στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου επενδύσεων που αναμένεται να υλοποιηθεί έως το 2016, ανέφεραν πηγές με γνώση του θέματος, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση.

Η κίνηση δείχνει ότι υπάρχουν ανησυχίες στο Πεκίνο πως η προσπάθεια της χώρας να τονώσει την οικονομία μέσω της αύξησης της εσωτερικής κατανάλωσης δεν έχει ακόμη αποδώσει όσο αναμενόταν.

Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από την κεντρική αλλά και τις τοπικές κυβερνήσεις, από κρατικές εταιρείες, από δανεισμό και από τον ιδιωτικό τομέα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι επενδύσεις θα γίνουν στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της καθαρής ενέργειας, των μεταφορών και των εξορύξεων. Η Κίνα φαίνεται ότι αναζητεί τρόπους να τονώσει την ανάπτυξη χωρίς να καταφύγει σε παραδοσιακά προγράμματα χορήγησης άπλετης ρευστότητας. Αναλυτές της Deutsche Bank μείωσαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη της Κίνας το τρέχον τρίμηνο σε 6,8% σε ετήσια βάση.

© Bloomberg News