Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν γύρω από τους βρετανούς βασιλικούς φρουρούς εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής, ιδιαίτερα γύρω από τις φρουρές που φωτογραφίζονται τακτικά στις βασιλικές κατοικίες από τους τουρίστες ολόκληρου του κόσμου.

Ενοπλος αστυνομικός εθεάθη αυτή την εβδομάδα να στέκεται δίπλα στους περίφημους έφιππους φρουρούς μπροστά από το κτίριο της Εφιππης Φρουράς του Ουάιτχολ, κάτι που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν στις ανησυχίες για ενδεχόμενες επιθέσεις μαχητικών ισλαμιστών.

«Εμείς είμαστε που προστατεύουμε τους φρουρούς», δήλωσε αστυνομικός ο οποίος ανέλαβε υπηρεσία στη βασιλική φρουρά του Ουάιτχολ, σύμφωνα με την εφημερίδα Mail On Sunday.

Οι βασιλικοί φρουροί εθεάθησαν επίσης να περιπολούν πίσω από την πύλη του Κλάρενς Χάουζ, επίσημης κατοικίας του διαδόχου του θρόνου πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του Καμίλα, ενώ συνήθως βρίσκονταν μπροστά από την πύλη, στο δημόσιο δρόμο.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης επισήμαναν επίσης ότι ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί δίπλα στη βασιλική φρουρά στον πύργο του Ουίνδσορ, άλλη κατοικία που χρησιμοποιείται από τη βασιλική οικογένεια.

Η αστυνομία και το υπουργείο Αμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Οι βασιλικοί φρουροί, οι οποίοι ανήκουν στις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, αποτελούν δημοφιλή τουριστική ατραξιόν χάρη στις στολές τους με τα ζωηρά χρώματα, τα καπέλα τους από γούνα αρκούδας και τα αστραφτερά κράνη τους.

Η Βρετανία αύξησε στα τέλη Αυγούστου το επίπεδο της ετοιμότητάς της για πρώτη φορά σε τρία χρόνια, επικαλούμενη την τρομοκρατική απειλή που δημιουργούν οι εκατοντάδες Βρετανοί που πολέμησαν για τον τζιχάντ στο Ιράκ και στη Συρία.

Οι Αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 500 Βρετανοί έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία ή στο Ιράκ και ανησυχούν για πιθανές επιθέσεις εφόσον επιστρέψουν.