Μαζική και χωρίς προηγούμενο κυβερνοεπίθεση δέχθηκε για πολλές ώρες η Βόρεια Κορέα, στη σκιά της προειδοποίησης του Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «καταλλήλως» στην ηλεκτρονική εισβολή που εξαπολύθηκε στα συστήματα της Sony.

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν ήταν δυνατή επί τουλάχιστον εννέα ώρες μεταξύ της Βορείου Κορέας και του υπόλοιπου κόσμου, τη στιγμή που οι ΗΠΑ τονίζουν πως το καθεστώς της Πιονγιάνγκ οφείλει να αποζημιώσει τη Sony για την κυβερνοεπίθεση εναντίον της.

Ειδικοί επισήμαναν ότι «η Βόρεια Κορέα έχει «πέσει» εντελώς», προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν η κομμουνιστική χώρα να έγινε στόχος αντιποίνων μετά την κυβερνοεπίθεση κατά της Sony.

«Γενικά, εντοπίζουμε σύντομες διακοπές [της πρόσβασης στο Διαδίκτυο στη Βόρειο Κορέα], όμως ποτέ προβλήματα σύνδεσης μεγάλης διάρκειας. Δεν θα εκπλαγώ εάν αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση» δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, της εδρεύουσας στις ΗΠΑ εταιρείας Dyn Research που εξειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια.

Τα τέσσερα δίκτυα Ιντερνετ που διαθέτει η Βόρεια Κορέα, οι συνδέσεις των οποίων περνούν από την China Netcom, θυγατρική της China Unicom, παρέλυσαν επί εννέα ώρες και 31 λεπτά, δήλωσαν οι ειδικοί της εταιρείας Dyn Research, με έδρα τις ΗΠΑ που ειδικεύεται στην ασφάλεια της Πληροφορικής.

Τα αίτια της τεράστιας βλάβης παραμένουν άγνωστα. Η πρόσβαση αποκαταστάθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Σημειώνεται λίγες ημέρες αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε αμερικανικά αντίποινα έπειτα από την μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της εταιρείας Sony, η οποία αποδόθηκε από το FBI στην Πιονγκγιάνγκ.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν η βλάβη είναι το αποτέλεσμα επίθεσης», δήλωσε ο Νταγκ Μέιντορι, υπεύθυνος θεμάτων Ιντερνετ στην Dyn Research.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει σειρά μέτρων για να απαντήσει στην κυβερνοεπίθεση κατά της Sony. Ανάμεσα στις απαντήσεις, ορισμένες θα είναι ορατές, ορισμένες όχι», πρόσθεσε.

Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή

Ως μοναδικός πάροχος του Ιντερνετ, θα ήταν εύκολο για την Κίνα να διακόψει την πρόσβαση της Βόρειας Κορέας στο Διαδίκτυο, δηλώνουν ειδικοί του τομέα της Πληροφορικής.

Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε, την Τρίτη, οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανεύθυνα» τα δημοσιεύματα που άφησαν να εννοηθεί ότι το Πεκίνο κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση.

Τη Δευτέρα, από το Πεκίνο, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε «τις κυβερνοεπιθέσεις και την κυβερνοτρομοκρατία υπό οποιαδήποτε μορφή».

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να παραδεχθεί την ευθύνη της και να αποζημιώσει τα στούντιο της Sony.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Κυριακή στο CNN ότι δεν πιστεύει ότι η επίθεση κατά της Sony αποτελεί πράξη πολέμου. «Πιστεύω ότι αποτελεί πράξη κυβερνοβανδαλισμού με μεγάλες συνέπειες», είπε δεσμευόμενος για μία «αναλογική» απάντηση στη επίθεση αυτή, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για την επίθεση κατά της Sony Pictures, η οποία ματαίωσε τη χριστουγεννιάτικη πρεμιέρα της ταινίας Interview, μίας κωμωδίας με θέμα σχέδιο της CIA για τη δολοφονία του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποκαλύφθηκε στο τέλος Νοεμβρίου από τη Sony παρέλυσε τα πληροφορικά συστήματα της εταιρείας και συνοδεύθηκε από την διαδικτυακή μετάδοση πέντε ταινιών των οποίων δεν αρχίσει η προβολή, την αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων 47.000 εργαζομένων της εταιρείας, εμπιστευτικού χαρακτήρα εγγράφων, όπως το σενάριο της επόμενης ταινίας Τζέιμς Μποντ, και σειράς email με ενοχλητικό περιεχόμενο για τα μέλη της διεύθυνσης της Sony.

Το FBI απέδωσε την κυβερνοεπίθεση στη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνείται κάθε εμπλοκή. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα χάκερς με την ονομασία «Φρουροί της Ειρήνης».

Την Κυριακή, η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε έρευνα και απείλησε με αντίποινα κατά του Λευκού Οίκου και άλλων αμερικανικών στόχων, σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει μακρύ ιστορικό αρνήσεων ευθυνών, δήλωσε η Μαρί Χαρφ, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις απειλές που διατυπώνει η Πιονγκγιάνγκ απάντησε: «Συμβουλεύουμε τη Βόρεια Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να απόσχει στο στάδιο αυτό από κάθε απειλητική ενέργεια».

Η Ουάσιγκτον ζήτησε από την Κίνα να ελέγξει τις πειρατικές ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε συνομιλία για το θέμα αυτό με τον κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι.

«Να αποζημιώσουν τη Sony»

«Εάν θέλουν να βοηθήσουν σε αυτήν την υπόθεση, αυτοί [οι Βορειοκορεάτες] πρέπει να παραδεχθούν την ενοχή τους και να αποζημιώσουν τη Sony» δήλωσε η Μαρί Χαρφ.

Την ίδια στιγμή η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερς χαρακτήρισε «παρανοϊκό» το αίτημα της Πιονγιάνγκ για τη διεξαγωγή κοινής έρευνας σχετικά με την κυβερνοεπίθεση εναντίον της Sony Pictures και τις απειλές για αντίποινα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ το αρνηθούν.

«Είναι ακριβώς το είδος της συμπεριφοράς που αναμέναμε από ένα καθεστώς που απειλεί να προχωρήσει σε ‘ανελέητα αντίποινα’ εναντίον των ΗΠΑ για μια κωμωδία του Χόλιγουντ και δεν έχει κανέναν ενδοιασμό στο να κρατά αιχμαλώτους χιλιάδες ανθρώπους σε γκουλάγκ» είπε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βόρειος Κορέα απείλησε νωρίτερα τη Δευτέρα με «αντίποινα» τις ΗΠΑ για την ταινία The Interview, λέγοντας ότι έχει αποδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος εμπλέκεται στη δημιουργία της κωμωδίας που στρέφεται γύρω από τη «δολοφονία» του Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Σε ανακοίνωσή της, η Πιονγιάνγκ απείλησε τις ΗΠΑ με πλήγματα κατά του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και «όλης της αμερικανικής ενδοχώρας»…