Στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων της τρόικας στην Ελλάδα θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με όσα προέκυψαν χθες κατά την ακρόαση του εκπροσώπου της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο Νικολάου Μηλιώνη από τη Βουλή.

Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2013, από τον αντιπρόεδρο του ελληνικού ελεγκτικού συνεδρίου και εκπρόσωπο της χώρας μας στο ανώτατο ευρωπαϊκό ελεγκτικό οργανισμό κ. Μηλιώνης αναφέρθηκε στους θεσμούς διασφάλισης της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και δημόσιας λογοδοσίας στην ΕΕ και αφετέρου στην αναγκαιότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, που θέτουν οι διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές δημοσιονομικού ελέγχου και οι απαιτήσεις του νέου ευρωπαϊκού και εθνικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης, ιδιαίτερα μετά την κύρωση και ισχύ της δημοσιονομικής συνθήκης της ΕΕ.

Κατά την ακρόασή του κ. Μηλιώνη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε να υπάρξει ενημερώσει της Βουλής για την πρωτοβουλία που έχει πάρει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί από την τρόικα στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχινίδης υπάρχει μια προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αξιολόγηση του πρώτου και του δευτέρου ελληνικού προγράμματος και στη βάση αυτή ζήτησε από τον Έλληνα εκπρόσωπο να διαφωτίσει για το ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο αυτού του έργου, τι ακριβώς θα αξιολογήσει και τι ακριβώς θα ερευνήσει.

Ακόμη, ο κ. Σαχινίδης ζήτησε από τον κ. Μηλιώνη να διευκρινίσει το εάν το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επεκτείνει τον ελεγκτικό του ρόλο σε αντικείμενα σημαίνουσας δημοσιονομικής ή και αναπτυξιακής σημασίας για την ΕΕ, τα οποία όμως ξεφεύγουν από το παραδοσιακό πεδίο ελέγχου, όπως χαρακτηριστικά ο έλεγχος απόδοσης επί της αξιοποίησης των κρατικών εγγυήσεων των κρατικών μελών προς το τραπεζικό σύστημα ή ο έλεγχος συμμόρφωσης επί νεοσύστατων ευρωπαϊκών μηχανισμών νομισματικής στήριξης, όπως ο ESM ή το EFSF.

Ο κ. Μηλιώνης απήντησε πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ρόλο στα ζητήματα της νέας οικονομικής διακυβέρνησης τον οποίο προσπαθεί και να ενδυναμώσει. Ενδεικτικώς ανέφερε πως το Συνέδριο συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στηριξης (ESM) και στον έλεγχο του.

Ακόμη, αποκάλυψε πως το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επιχειρεί να ελέγξει όλο και περισσότερο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο αυτή αντιδρά και υποστηρίζει πως ο έλεγχος του Συνεδρίου μπορεί να αφορά αποκλειστικά και είναι μόνο στις επιχειρησιακές της δαπάνες και τίποτα το περισσότερο. «Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει έναν ακτιβισμό, δεν μένει μόνο σε αυτά», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.