Σε συμφωνία-πλαίσιο για τους στόχους που θα θέσει η κάθε χώρα στη μείωση ρύπων κατέληξαν οι 190 χώρες που συμμετείχαν στη μαραθώνια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Περού για το κλίμα. Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στην «παράταση» της διάσκεψης, στοχεύει να θέσει τη βάση για τις συνομιλίες του επόμενου χρόνου στο Παρίσι, όπου και κάθε χώρα θα κληθεί να αναλάβει δεσμεύσεις για μείωση των ρύπων.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν δύο εβδομάδες και επρόκειτο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη στη Λίμα να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Το κείμενο καθησύχασε τις αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, που φοβόντουσαν ότι με τα προηγούμενα προσχέδια απόφασης θα επιβαλλόταν σε αυτές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τις πλούσιες χώρες.

«Πήραμε αυτό που θέλαμε», είπε ο Ινδός υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβεντεκάρ, προσθέτοντας ότι το κείμενο αναφέρει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να ηγηθούν της μείωσης των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τερματίζοντας με αυτό τον τρόπο το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα ο Τζαβεντεκάρ επεσήμανε ότι η συμφωνία ξεκαθαρίζει πως οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στις αναπτυσσόμενες.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Παρόλα αυτά η Γραμματεία της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανακοίνωσε ότι οι δεσμεύσεις των χωρών στο Παρίσι δεν θα αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος.

«Είναι ένα καλό έγγραφο για να ανοίξει ο δρόμος προς το Παρίσι» σχολίασε ο ευρωπαίος επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Κανιέτε.