Ο οίστρος και η ταχύτητα του Κώστα Σλούκα αλλά και τα δύο τρίποντα του Βασίλη Σπανούλη και του Μπρέντ Πέτγουεϊ στο τελευταίο ενάμιση λεπτό του αγώνα έδωσαν στον Ολυμπιακό μια από τις πιο δύσκολες εφετινές νίκες στην Ευρωλίγκα (64-59 τον Ερυθρό Αστέρα) και παράλληλα την πρώτη θέση του ομίλου του.

Κάτι που τον φέρνει στο τοπ-16 μακριά από Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Παναθηναϊκό αλλά την ίδια στιγμή ετοιμάζονται για επιστροφή στο ΣΕΦ, ο Ντούσαν Ιβκοβιτς (Εφές) ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Φενέρ) και ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ Μόσχας)!

Ηταν ένα παιχνίδι πραγματική γιορτή του μπάσκετ, σε ένα κλίμα φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των δύο ομάδων με τους παίκτες τους μετά το τέλος του αγώνα να φεύγουν αγκαλιασμένοι προς την κερκίδα για να γνωρίσουν την αποθέωση από τους οπαδούς του Ολυμπιακού αλλά και του Ερυθρού Αστέρα που είδαν μαζί τον αγώνα!

Για αρκετή ώρα μετά το τέλος του, οι φίλοι των δύο ομάδων είχαν κατέβει στον αγωνιστικό χώρο, αγκαλιάζονταν και έβγαζαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Τραγουδούσαν στα σέρβικα και στα ελληνικά

Νωρίτερα είχαν κάτσει μαζί και τραγουδούσαν τόσο στα σέρβικα όσο και στα ελληνικά τα συνθήματα υπέρ των συλλόγων τους σε μια φοβερή ατμόσφαιρα που ενδεχομένως θα μπορούσε να υπάρχει σε ένα ονειρικό πρωτάθλημα.

Μάλιστα λίγο πριν ξεκινήσει ο αγώνας, οι 11.000 θεατές (αναμεμειγμένοι Σέρβοι και Ελληνες) σήκωσαν ο καθένας από ένα χρωματιστό πλακάτ, όπου σχημάτισαν τα χρώματα της σημαίας της Σερβίας (κόκκινο-άσπρο-μπλέ) ενώ στη μέση κάποιοι κρατούσαν πλακάτ μαύρου χρώματος σε ένδειξη πένθους στη μνήμη του δολοφονηθέντος (από οπαδούς της Γαλατάσαραϊ) φίλου του Ερυθρού Αστέρα Μάρκο Ιβκοβιτς.

Οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα είχαν σταθεί και χάζευαν την εντυπωσιακή εικόνα, αλλά αυτοί που – λογικά – επηρεάστηκαν αγωνιστικά από το πρώτο λεπτό ήταν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί κάποιος σε μια τόσο εορταστική ατμόσφαιρα που θυμίζει κάποιο πάρτι και όχι έναν αγώνα που κρίνει την πρώτη θέση του ομίλου!

Το ίδιο είχαν πάθει και οι Σέρβοι στον πρώτο αγώνα και όταν το κατάλαβαν έτρεχαν να μαζέψουν τη διαφορά.

Αντίθετα στο ΣΕΦ, μπήκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι και με τον γίγαντα των 2.23 Μπόμπαν Μαριάνοβιτς να κάνει πάρτι κάτω από τις δύο ρακέτες (13 πόντοι και 5 ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο) προηγήθηκαν από το ξεκίνημα με 9-2 και 16-8 και έδειξαν ότι είχαν έρθει στην Αθήνα για να διεκδικήσουν την πρωτιά, για την οποία χρειάζονταν τουλάχιστον νίκη με πέντε πόντους, όσους είχαν χάσει από τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι.

Και αυτό διότι είχαν καλύτερη συνολική διαφορά αλλά και ήττα του Ολυμπιακού στην Τουρκία την τελευταία αγωνιστική από τη Γαλατά και νίκη δική τους επί της Νεπτούνας στο Βελιγράδι.

Τραγικά ποσοστά

Οι φιλοξενούμενοι ήταν συνέχεια μπροστά με εξαίρεση το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου όπου ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με ένα πόντο με τρίποντο του Σπανούλη. Ομως με τραγικά ποσοστά στο πρώτο ημίχρονο μόλις με 36% στα δίποντα και με 18% στα τρίποντα δεν πας πουθενά και σαφώς το 28-27 υπέρ του Ερυθρού Αστέρα ήταν κολακευτικό για τον Ολυμπιακό.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο επηρεάστηκαν οι παίκτες του Ολυμπιακού, αρκεί να σκεφθεί ότι στο 30ο λεπτό είχαν σημειώσει μόλις 42 πόντους (!) όταν έχουν μια από τις πιο παραγωγικές επιθέσεις στην Ευρωλίγκα.

Οι Σέρβοι είχαν το +6 με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου (48-42) και βάδιζαν ολοταχώς προς το «διπλό» που θα τους άνοιγε τον δρόμο για την πρωτιά, αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, όπου τουλάχιστον στο ΣΕΦ είναι ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Ο Βασίλης Σπανούλης με το σκορ ισόπαλο 57-57 ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε και όλο το γήπεδο να φωνάζει ρυθμικά «Ερυθρός Αστέρας» δεν λάθεψε και με τρίποντο και φάουλ (έχασε τη βολή) έβαλε μπροστά τον Ολυμπιακό, ενώ το ματς κρίθηκε οριστικά με μια ακόμα τρίποντη οβίδα του Πέτγουεϊ.

Ομως ο άνθρωπος που άλλαξε τον αργό ρυθμό του αγώνα που εφάρμοζαν οι Σέρβοι και ο οποίος «κοίμιζε» τον Ολυμπιακό, ήταν ο Κώστας Σλούκας.

Στο δεύτερο ημίχρονο σημείωσε τους 7 από τους 9 πόντους του αλλά κυρίως άλλαξε τον ρυθμό δίνοντας την ταχύτητα που ήθελε ο Ολυμπιακός.

Ετσι οι γηπεδούχοι που με δυσκολία έφταναν τους 15 πόντους ανά δεκάλεπτο, πέτυχαν 22 στο τελευταίο δεκάλεπτο κρατώντας παράλληλα τους Σέρβους στους 11 ενώ «κούρασαν» τον Μαριάνοβιτς (τον ξεκίνησε ο Καββαδάς και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση οι Αμερικάνοι κυρίως ο Ντάνστον).

Σφαιρόπουλος:«Ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα»

«Ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα όπως στο Βελιγράδι. Απλά στην αρχή ήμασταν λίγο νευρικοί ενώ στη συνέχεια περιορίσαμε τον Μαριάνοβιτς, που αποτελεί ένα δύσκολο παζλ για όλους αλλά και τον Γουίλιαμς που είναι ο κινητήριος μοχλός των αντιπάλων μας και έτσι φτάσαμε στη νίκη» τόνισε ο τεχνικός των Ερυθρολεύκων Γιάννης Σφαιρόπουλος που είδε τον Μάτ Λοτζέσκι να επιστρέφει μετά από έναν και πλέον μήνα, με φανερή βέβαια την έλλειψη παιχνιδιών.

«Πιέσαμε περισσότερο στο δεύτερο ημίχρονο και μπορέσαμε να τρέξουμε με αποτέλεσμα να βγάλουμε κάποιες καλές φάσεις» είπε ο mvp του αγώνα Κώστας Σλούκας που έκανε… σλάλομ στο δεύτερο μέρος, περνώντας με ταχύτητα σκιέρ τους σέρβους αντιπάλους του, και δημιούργησε μεγάλα ρήγματα στην άμυνα του Ερυθρού Αστέρα. Οσο για τον Πέτγουεϊ, ο Αμερικανός παραδέχτηκε ότι παρά τη μεγάλη κούρασή του, ο κόσμος τον ώθησε στο να πετύχει το τρίποντο που «καθάρισε» τον αγώνα.

Δεκάλεπτα: 13-16, 27-28, 42-48, 64-59

Ολυμπιακός:(17/40δίπ., 6/21τρίπ., 12/20βολ., 21-12ριμπ., 11κλ., 13ασ., 10 λαθ.): Πέτγουεϊ 7 (2/4δίπ., 1/4τρίπ., 7ριμπ., 1κλ., 1λάθ., 1ασ.), Χάντερ 6 (5ριμπ., 1κλ., 2ασ.), Ντάνστον 4 (6ριμπ.), Σπανούλης 15 (3/6δίπ., 2/7τρίπ., 3/5βολ., 3ριμπ., 1κλ., 2λάθ., 3ασ.), Σλούκας 12 (3/8δίπ., 0/1τρίπ., 3/4βολ., 2ριμπ., 3κλ., 1λάθ., 5ασ.), Αγραβάνης 4, Καββαδάς 2, Λαφαγέτ 11 (1/1δίπ., 3/5τρίπ., 0/1βολ., 1ριμπ., 1κλ., 2λάθ.), Ντάρντεν 4, Λοτζέσκι 2.

Ερυθρός Αστέρας: (15/38δίπ., 7/17τρίπ., 8/15βολ., 30-12ριμπ., 5κλ., 15ασ., 22 λαθ.): Γουίλιαμς 2, Ντάνγκουμπιτς 8 (1/4δίπ., 2/3τρίπ., 3ριμπ., 1κλ., 2λάθ.), Μίτροβιτς 11 (3/7δίπ., 1/3τρίπ., 2/2βολ., 7ριμπ., 1κλ., 2λάθ.), Λάζιτς 3 (1), Μπλάζιτς 5 (1), Κάλινιτς 10 (2/4δίπ., 2/2τρίπ., 0/1βολ., 3ριμπ., 2λάθ., 1ασ.), Μαριάνοβιτς 17 (7/12δίπ., 3/6βολ., 13ριμπ., 2λκλ.), Τέγιτς, Τζένκινς, Γιόβιτς, Τσίρμπες 3

Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου: Νεπτούνας-Γαλατάσαραϊ 82-72 και Κούτσα Λαμποράλ-Βαλένθια 93-89.

Η βαθμολογία: (σε 9 αγώνες): Ολυμπιακός 17, Ερυθρός Αστέρας και Κούτσα Λαμποράλ 14, Νεπτούνας 13, Γαλατάσαραϊ και Βαλένθια 13.